PLANOVI

Turističko vijeće TK donijelo odluku: Uskoro počinje obuka budućih certificiranih vodiča

Osigurat će sredstva za tri do pet turističkih vodiča koji nisu u mogućnosti da se sami finansiraju

“Panonska jezera” jedna su od najposjećenijih destinacija

L. ILIĆ-OSMANČEVIĆ

29.8.2018

Zbog sve većeg broja turista na području Tuzlanskog kantona, evidentna je potreba za obučavanjem turističkih vodiča. Budući da u TK nema dovoljno licenciranih vodiča, Turističko vijeće, kojim predsjedava resorni ministar Mirsad Gluhić, donijelo je odluku o obuci.  

Dobivanje dozvole

Rad vodiča reguliran je Zakonom o turističkoj djelatnosti Federacije BiH. Da bi neko bio turistički vodič, potrebno je da položi test u Federalnom ministarstvu turizma i okoliša. Nakon što dobije certifikat, slijedi postupak registracije za iskaznicu i dobivanje dozvole za rad. Kandidati koji budu primljeni, moraju proći i praktični dio. Jedan od uvjeta je odlično poznavanje stranih jezika.

- Turistička zajednica TK osigurat će sredstva za tri do pet turističkih vodiča koji nisu u mogućnosti da se sami finansiraju. Uputit ćemo poziv svim zajednicama da apliciraju. Pravna struka donijet će kriterije prema kojima će se moći prijavljivati vodiči. Potrebna su nova pravna zakonska rješenja kako bi turistički radnici mogli obavljati posao vodiča kao dodatnu dopunsku djelatnost – izjavio je Mirsad Gluhić, ministar za trgovinu, turizam i saobraćaj TK.

Dobra povezanost

Razvoju turizma Tuzlanskog kantona doprinijela je ekspanzija Međunarodnog aerodroma Tuzla. U proteklom periodu ostvareni su veliki pomaci u poslovanju, povezao je Tuzlu s ostalim destinacijama. Tome su doprinijela i “Panonska jezera”, jer su jedna od najposjećenijih turističkih destinacija u Tuzlanskom kantonu.

U periodu januar - juli 2018. godine prijavljena su 29.734 gosta, koji su ostvarili 69.774 noćenja. Poredeći s istim periodom u 2017. godini, broj posjetilaca je trenutno veći za 9,52, a broj noćenja za 3,51 posto. Dužina boravka turista u ovom periodu je, prosječno, dva dana.

Inozemne posjete

Prema pregledu broja domaćih turista u 2018. godini, Tuzlanski kanton posjetilo je za 7,3 posto više osoba. Inozemni turisti ostvarili su ove godine 8,8 posto više noćenja u odnosu na 2017., a domaći turisti samo 0,8 posto više noćenja.

Gluhić: Odrediti kriterije

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.