TUZLANSKI KANTON

Bolesni školarci pohađat će nastavu u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla

Ovakva nastava je uobičajena u zemljama Evropske unije i regiona (Foto: Ilustracija)

L- ILIĆ-OSMANČEVIĆ

19.9.2018

Vlada Tuzlanskog kantona dala je na sjednici saglasnost za organiziranje nastave osnovnog odgoja i obrazovanja u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla za učenike koji se nalaze na bolničkom liječenju.  

Jedan profesor

Planirano je da se već od ove školske godine u UKC-u Tuzla organizira kombinirano odjeljenje razredne nastave, koje bi radilo u sastavu Osnovne škole “Brčanska Malta”, a u ovom odjeljenju radio bi jedan profesor razredne nastave.

Cilj Ministarstva nauke i obrazovanja je da djeci kroz nastavu u bolnici pruži pozitivno iskustvo te da spriječi eventualni strah od povratka u školu nakon izostanka s nastave. Ministar Zlatan Muratović istaknuo je da je zadovoljan što su uspjeli organizirati ovakav vid nastave u Tuzlanskom kantonu s obzirom na to da se ovakva praksa primjenjuje i u zemljama Evropske unije, ali i regiona.

Vlada je jučer odobrila grant sredstva za projekte održivog povratka na području Tuzlanskog kantona i osobama koje su imale status raseljenog lica, a vratile su se u svoje prijeratno prebivalište u budžetu Tuzlanskog kantona. Za tu namjenu planirano je 260.200 KM.

Donacije za povratnike 

Od ukupnog broja donacija, 27 ih je povratnicima na područje Tuzlanskog kantona, a 47 povratnicima na područje entiteta Republika Srpska.

Završni izvještaj 

Vlada je usvojila deveti, ujedno završni izvještaj o napretku Vlade Tuzlanskog kantona kad su u pitanju reformske agende BiH, koji se odnosi na period juli-septembar 2018. godine. Od ukupnog broja aktivnosti iz Akcionog plana (a ima ih 71), Vlada Tuzlanskog kantona do sada je radila na realizaciji 69, samo se dvije aktivnosti nisu realizirale u naznačenom periodu. Vlada TK je pokazala da i dalje ima lidersku poziciju među kantonima u Federaciji BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.