GRAČANICA

Veliki plemenski vrač donio mu veliku popularnost

Postao dio tima u predstavi „Dženo, dženo Romanipe“

Ljevšić u predstavi rediteljke Trepanić

H. ČALIĆ

5.1.2019

Za 25-godišnjeg Jusufa Ljevšića iz Gračanice 2018. je bila veoma uspješna i pozitivna godina, a za ovu je već skovao brojne planove i za njih itekako ima pokriće. Najviše je ponosan na svoju ulogu u predstavi „Dženo, dženo Romanipe“ (Živjet će romski narod), u kojoj glumi velikog plemenskog vrača.

- Sretan sam čovjek, iako nemam mnogo materijalnog. Ali, imam zdravlje, pamet, prijatelje, brojne planove i sve me to drži i gura naprijed – govori Ljevšić. Priča nam kako je ljudima u Doboju pomagao u poplavama 2014., kako je s obespravljenim borcima Armije RBiH bio na barikadama, sjeća se i „belaja“ koje je pravio dok je bio mlađi... A onda je 2017. upoznao rediteljku Mirelu Trepanić, koja je napisala i režirala “Dženo, dženo Romanipe”. Pozvala je Juku da bude dio glumačkog tima.

- To je bilo što mi je trebalo. Za nekoliko mjeseci naučio sam romski jezik, običaje, tradiciju, pjesmu. Pet izvođenja predstave u Gračanici i Lukavcu mene je izbacilo u svijet popularnih. Nije da se pravim važan, ali to tako ide. Onda je došla uloga obespravljenog borca Armije RBiH iz romana komandanta Osmana Puškara „Šifra Beograd“. A narod me zaustavlja na ulici pa pita kad će opet ona „ciganska“ predstava - govori Ljevšić.

Iako je postao popularan i namjerava formirati grupu nadrealista “Brigada radiošou, Jusuf nema predrasuda i kaže da bi odmah prihvatio ako ga sutra pozovu iz komunalnog preduzeća „Komus“ da časno i čista obraza održava higijenu svog grada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.