KRIMINAL

Bivšoj direktorici hotela ''Tuzla'' pola godine zatvora

Postupajući prema njenim odlukama i nalozima, uposlenici su novac od boravišnih taksi podizali i uplaćivali u blagajnu hotela

Simić: Iskoristila svoj službeni položaj. Arhiv

E. Sk.

9.1.2019

Općinski sud u Tuzli donio je prvostepenu i nepravomoćnu presudu kojom je bivša direktorica hotela ''Tuzla'' Amalija Simić osuđena na šest mjeseci zatvora, dok je pravnom licu hotel ''Tuzla'' izrečena novčana kazna od 10.000 KM.  

Ovom presudom se od hotela ''Tuzla'' oduzima i imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u iznosu od oko 160.000 KM.

- Optužnicom se Amalija Simić tereti da je, dok je obavljala funkciju direktorice hotela ''Tuzla'', u periodu od 2008. do kraja 2013. godine, iskoristila svoj službeni položaj i ovlaštenja tako što je donosila odluke da se sredstva prikupljena po osnovu obračunate i naplaćene boravišne takse, a što je ukupno za navedeni period bio iznos od oko 220.000 KM, ne uplaćuju na račun Turističke zajednice TK, nego da se novac koristi za poslovanje hotela ''Tuzla'', postupajući tako suprotno Uredbi o boravišnim taksama FBiH. Postupajući prema njenim odlukama i nalozima, uposlenici su novac od boravišnih taksi podizali i uplaćivali u blagajnu hotela, odakle je vršena isplata za različite troškove poslovanja, dok je samo dio naplaćenih boravišnih taksi u iznosu od oko 60.000 KM uplaćen na račun Turističke zajednice TK - navodi se u saopćenju Tužilaštva TK.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.