SREBRENIK

Za novo korito Tinje osigurana dva miliona maraka

U sklopu ovog infrastrukturnog projekta izgradit će se potpuno nova trasa korita rijeke Tinje od Koprića mosta nizvodno do ušća Faćkinog potoka u dužini od oko 1.000 metara.

Započeli radovi na trasi novog korita

Piše: O. MUJKIĆ

5.3.2019

U Srebreniku je počelo uređenje korita rijeke Tinje vrijedno oko dva miliona maraka. 

Pripremni radovi 

 U sklopu ovog infrastrukturnog projekta izgradit će se potpuno nova trasa korita rijeke Tinje od Koprića mosta nizvodno do ušća Faćkinog potoka u dužini od oko 1.000 metara.

– Ovo je jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata na području ove općine u posljednjih dvadesetak godina. Izgradnjom novog korita omogućit će se bolji protok vode, čime će se znatno povećati stepen zaštite od poplava stambenih i poslovnih objekata u gradskom naselju Bare nizvodno od Koprića mosta, ali i kompletne gradske zone Srebrenika i ostalih naseljenih mjesta uzvodno od Koprića mosta - ističe Nihad Omerović, načelnik općine Srebrenik.

Od ukupne sume koliko će koštato radovi 1,2 miliona osigurana su iz pretpristupnih fondova Evropske unije, a preostalih 800.000 maraka izdvojeno je iz općinskog budžeta. Rok za završetak radova je 12 mjeseci.

Kritične tačke

Osim ovog projekta, Općina Srebrenik će, prema riječima Omerovića, u 2019. godini uložiti dodatnih 250.000 KM u sanaciju kritičnih tačaka i čišćenje naplavljenih pozicija u koritu rijeke Tinje na cijelom području ove općine.

Regionalni projekt

Osim Srebrenika, u regionalni projekt regulacije vodotoka na području TK uključene su i općine Sapna, Kladanj i Lukavac. U ovaj krupni regionalni projekt usmjeren na prevenciju poplava u navedene četiri općine iz pretpristupnih fondova Evropske unije uložit će se skoro pet miliona eura.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.