TUZLA

Istina o odbrani doktorata Bahrudina Hadžiefendića

Od Senata Univerziteta u Tuzli nije dobio odluku o odgađanju odbrane

Bahrudin Hadžiefendić. Avaz

Piše: E. Sk. / Avaz.ba

31.3.2020

Kantonalno tužilaštvo Tuzla u doba koronavirusa djeluje promptno, što nije bio slučaj u brojnim drugim slučajevima otkako ovom „palačom pravde“ rukovodi glavni tužilac Tomislav Ljubić.  

Postupajući tužioci otvorili su predmet u vezi s odbranom doktorata Bahrudina Hadžiefendića, koja je upriličena 27. marta, na dan kada je u TK otkriven prvi slučaj Covida-19.

- Izuzeta je sva relevantna dokumentacija koja se vezuje uz događaj. Uzimaju se izjave određenog broja ljudi, a vrše se i neke druge provjere i istražne radnje da bi se utvrdile sve okolnosti koje se vezuju uz ovaj događaj - kazao nam je Admir Arnautović, portparol Kantonalnog tužilaštva Tuzla.

Nije dobio odluku o odgađanju odbrane

Prije odbrane doktorske disertacije Hadžiefendić je radio na Klinici za hirurgiju UKC-a Tuzla, gdje je zajedno s kolegama spašavao živote sugrađana i drugih pacijenata. Odbrana njegove doktorske disertacije je ranije zakazana za 27. mart, a 26. marta Krizni štab je donio odluku o odgađanju svih odbrana magistarskih radova i doktorskih disertacija.

Međutim, odluku o odgađanju odbrana doktorskih disertacija morao je potvrditi Senat Univerziteta u Tuzli. Organizirano je elektronsko glasanje 26. marta, koje se zbog višemjesečnih problema sa serverom prenijelo i na 27. mart. Hadžiefendić nije dobio odluku o odgađanju odbrane i 27. marta oko 14 sati je uspješno odbranio doktorski rad, dok je odluka Senata o odgađanju odbrana verificirana istog dana, ali u 16 sati.

Inače, Senat Univerziteta u Tuzli 13. marta je donio odluku da sve zakazane odbrane moraju biti i održane, a 19. marta stigla je i preporuka ministrice zdravstva TK Dajane Čolić, u kojoj je navedeno da se na odbranama mora poštovati tzv. socijalna distanca. Na odbrani doktorske disertacije Hadžiefendića bili su mentor Farid Ljuca te članovi komisije dr. Elmir Jahić i dr. Mugdim Bajrić.

Od 27. marta nalazi se u izolaciji

U večernjim satima 27. marta na Medical Instituteu "Bayer", bivši Centar za srce, otkriven je prvi slučaj zaraze koronavirusom, što je bio signal za javni linč i hajku kako na Hadžiefendića, koji je u ovom slučaju bio samo kandidat koji se pridržavao važećih procedura, tako i na dr. Elmira Jahića kao direktora MIB-a.

Hadžiefendić se od 27. marta nalazi u izolaciji, iako je uvečer trebao ići u dežuru na Klinici za hirurgiju. Od pojave koronavirusa Hadžiefendić je, kao i druge kolege, radio u turnusima po 12 sati.

Indikativno je što je premijer TK Denijal Tulumović u medijima osudio „što neko u ovim kriznim vremenima ima vremena da se bavi akademskim napredovanjem“. Premijer Tulumović, koji je za svog savjetnika prihvatio kabadahiju iz Živinica Abdulaha Zukića, zaboravio je da je i njegov stranački kolega Midhat Čaušević isto tako doktorirao u doba koronavirusa. 

No, izostala je „moralna lekcija“ premijera Tulumovića, koji se kao ljekar nije smio ili htio uhvatiti ukoštac s koronavirusom kao komandant Kriznog štaba TK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.