GRAČANICA

Rekonstrukcija stare džamije u mahali Čiriš: Idejno rješenje neće narušiti autentičnost

Zub vremena čini svoje pa su entuzijasti, ali i svi mještani mahale Čiriš podržali inicijativu za njenu temeljitu obnovu

Piše: H. Čalić

17.8.2021

Idejno rješenje arhitekte Žunića. H. ČALIĆ

Do narednog ramazana trebala bi biti završena rekonstrukcija stoljećima stare džamije u staroj gračaničkoj mahali Čiriš - Čiriške džamije.

Inicijativa za ovaj poduhvat potekla je od građana pa je na sjednici Inicijativnog odbora prihvaćeno idejno rješenje rekonstrukcije, koje je uradio arhitekta Jusuf Žunić. Sve što se bude radilo na obnovi džamije, jedine s drvenom munarom u ovom gradu, neće narušiti njen autentični izgled.



Temeljita obnova

- Posljednja obnova Čiriške džamije desila se 1980. godine. Zub vremena čini svoje pa su entuzijasti, ali i svi mještani mahale Čiriš podržali inicijativu za njenu temeljitu obnovu. Hoćemo da sačuvamo džamiju u njenom izvornom obliku, s drvenom munarom i zatvorenim šerefetom, mihrabom, gasulhanom, s prostorom za vjersku pouku. Ništa nećemo prejudicirati. Sarađivat ćemo s Medžlisom Islamske zajednice. Hoćemo da džamija bude u funkciji. Sredstva neće doći u pitanje, nadamo se da ćemo ono što smo naumili završiti do početka ramazana 2022. godine - kaže predsjednik Građevinskog odbora Nešad Šabić.

Šaković: Obnova mekteba. H. ČALIĆ

Brojni imami

Prema usmenom narodnom predanju, Čirišku džamiju iz temelja je obnovio i nanovo sagradio jedan od predaka Šabića.

- Iz ove porodice potekli su brojni imami, mujezini, mutevelije. Trojica Šabića, hadži-Ibrahim, Rešid Šab i Salihaga Šabić, kao i Fatima Hadžić-Sulejmanović, ostavili su značajne vakufe ovoj džamiji. Džamija je obnavljana u 19. i 20. stoljeću. U blizini je bila i zgrada mekteba, koji je obnovio Ibrahim ef. Šabić - kaže mr. Edin Šaković, istraživač i publicista.

Današnji izgled džamije, crtež Semira Osmanhodžića. H. ČALIĆ

Urbanistička saglasnost

Osim predsjednika Nešeta Šabića, u Građevinskom odboru nalaze se i Jakub Šabić, Halid Husanović, Jusuf Žunić i Nedžad Patak. 

Za rekonstrukciju džamije izdata je i urbanistička saglasnost, a ubrzo će dobiti i građevinsku dozvolu, a onda će se krenuti u prikupljanje sredstava za rekonstrukciju džamije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.