ZENICA

Zbog ogromne potražnje uglja prave se i liste čekanja

Do sada isporučili više od 600 tona uglja (Foto: Ilustracija)

D. PAŠALIĆ

27.9.2018

Potražnja za ogrjevom u Zenici je ogromna, a građani najviše kupuju ugalj, kojeg se proda onoliko koliko se iskopa. 

Cijene iste

Ovu informaciju potvrdio je za naš list Mustafa Kaknjo, šef prodaje Rudnika mrkog uglja (RMU) Zenica, koji ističe da su cijene uglja ostale na nivou prošlogodišnjih.

- Sitni ugalj, takozvani grah, košta 169,65, a kocka i orah 175,50 maraka po toni, bez uključene cijene prijevoza. Vlada ogromna potražnja za ugljem i postoje liste čekanja - kaže Kaknjo.

Firme, dodaje, uglavnom uzimaju grah, dok penzioneri kupuju kocku i prioritet su u snabdijevanju.

- S penzionerima imamo ugovor o kupovini uglja na kredit i to šest mjeseci, a najviše kupuju kocku, kao i ostali građani. Trudimo se isporučiti ugalj čim ljudi uplate novac, međutim, ponekad to i ne uspijevamo zbog ogromne potražnje - ističe Kaknjo.

Veće količine uglja ne mogu odmah isporučiti, nego to čine sukcesivno, a trenutno isporučuju ugalj ljudima koji su izvršili uplate u avgustu. Do sada su isporučili više od 600 tona uglja, a najveća potražnja vlada za kockom.

- Imamo veći pritisak za kocku jer je ima manje u preradi. Dnevno se iskopa sedam tona, dok oraha i graha bude do 20 tona i lakše je – kaže Kaknjo, dodajući kako ugljem podmiruju i škole.

 Devastirane šume

Osim za ugljem, potražnja za ogrjevnim drvetom također je ogromna na području Zenice. Zalihe Poslovne jedinice “Šumarija Zenica” su ograničene i to zbog devastiranosti šuma, ali i zbog zakona koji propisuje koliko se godišnje smije posjeći drvne mase.

Prioritet škole 

U Poslovnoj jedinici “Šumarije Zenica” na lageru imaju ogrjevnog drveta, dok su im u isporuci prioritet škole.

Za potrebe škole trebaju osigurati 350 kubika, a zatim se isporuka vrši pekarama i fizičkim licima, koja od momenta uplate do isporuke čekaju oko mjesec. Ipak, problem predstavlja transport, koji organiziraju kupci.

169,65

KM košta tona sitnog uglja, tzv. graha

175,50

KM košta tona krupnijeg uglja, tzv. oraha ili kocke


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.