RAZGOVOR

Jupić za “Avaz”: Zatvorili smo sve karantine u ZDK

Kroz naše karantine u više općina prošlo više od 200 osoba, kaže Jupić

Adnan Jupić. D. Pašalić

Piše: D. Pašalić / Avaz.ba

29.4.2020

Zatvoreni su karantini na području Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), a uslijedilo je to nakon što su svi građani koji su došli iz inozemstva i boravili u njima negativni na koronavirus

Ovu informaciju potvrdio je za "Avaz" Adnan Jupić, ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba ZDK, kazavši da je ovo veliki uspjeh. 

Veliki uspjeh

Ovu informaciju potvrdio je za "Avaz" Adnan Jupić, ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba ZDK, kazavši da je ovo veliki uspjeh. 

- Iako je bilo malo nediscipline unutar karantina, mi, za razliku od drugih kantona, nismo imali pozitivnih na koronavirus. Ovo je veliki uspjeh, uzme li se u obzir informacija da je kroz naše karantine u više općina prošlo više od 200 osoba, od kojih su jučer otpuštene i dvije posljednje - kaže Jupić.

Do sada je na području ZDK zaraženo 159 osoba, a čak 3.233 su pod zdravstvenim nadzorom. Najviše ih je u Maglaju.

- Činjenica, Maglaj je malo iskočio, ali sreća da je na drugima mjestima mirno dok ne završimo ovu situaciju. Firme "Bontex" i "H-M Promet", u kojima je evidentirana zaraza najviše osoba u ovom gradu, trenutno ne rade. Stanje je stabilno, a svi koji budu zaraženi bit će medicinski zbrinuti i dobit će adekvatnu zaštitu u ustanovama - ističe Jupić.

Podsjeća da su tražili mogućnost formiranja i izolatorija u Maglaju, ali uvjeren je da neće biti potrebe jer u izolatoriju u Zenici imaju popunjenu tek trećinu kapaciteta.

- Naime, jučer smo otpustili 12 pacijenata, danas će, također, biti otpuštenih. Dakle, u nadolazećim danima, svakodnevno ćemo imati po nekoliko novoizliječenih. Tako da situacija je, zasad, pod kontrolom - pojašnjava Jupić.



Kapacitet izolatorija

Na kraju ističe da je u izolatoriju depandansa Kantonalne bolnice Zenica trenutno smješteno 77 zaraženih, dok je kapacitet 220 kreveta, a moguće ga je u kratkom roku uvećati i na 250 mjesta. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.