POMOĆ BORAČKOJ POPULACIJI

U ZDK potpisani ugovori o osnivanju novih firmi

Prva rata bit će isplaćena odmah, a druga nakon ispunjenja “određenih obaveza”

Podrška bivšim borcima iz Olova, Breze, Kaknja i Visokog. D. Jurišić

Piše: D. J. / Avaz.ba

21.7.2020

Ministarstvo za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona potpisalo je ugovore za dodjelu poticaja za samozapošljavanje i zapošljavanje pripadnika branilačke populacije iz Olova, Breze, Kaknja i Visokog.

Realizacija projekta

Njima će novčana sredstva biti dodijeljena u okviru programa "Prvi biznis" i "Biznis plus" Vlade ZDK za 2020. godinu, koji Kantonalna vlada realizira već nekoliko godina i u sklopu kojeg se podstiče samozapošljavanje, proširenje djelatnosti te zapošljavanje.

- Danas smo u prilici da potpišemo 76 ugovora za osnivanje novih firme i 15 ugovora za zapošljavanje dodatnih radnika za novoosnovane firme, koje su osnovane u prethodnim godinama  - kazao je premijer ZDK Mirza Ganić.

Istakao je kako i ovim poticajima svjedoče da se “bore za svako radnog mjesto i za zdravlje svakog čovjeka”, jer će sa 8.000 KM subvencionirati novoosnovane firme, a do 5.000 KM dobit će firme koje su zaposlile jednog ili više radnika sa evidencije nezaposlenih u ZDK.


Čolaković i Ganić: Podsticanje zapošljavanja. D. Jurišić

Prva rata, najavio je, bit će isplaćena odmah, a druga nakon ispunjenja “određenih obaveza”. Vlada ZDK na taj način želi da ima kontrolu realizacije projekta.

Resorni ministar Fahrudin Čolaković, rekao je da u toku 2020. godine ima ukupno 76 pripadnika boračke populacije koji su otvorili svoj novi biznis, a 15 ranije otvorenih firmi će imati dodatna zapošljavanja radnika.


Različite oblasti

- Pomoć iznosi 8.000 KM za novootvorene firme, te do 5.000 KM za firme koje su ranije otvorene preko ovog Ministarstva a zaposlile su jednog ili više radnika. Trenutno ukupna cifra iznosi oko 660.000 KM – rekao je Čolaković te dodao da će sredstva biti isplaćena u tri jednake rate, te da je obaveza da novi biznis bude otvoren najmanje 24 mjeseca.

Pripadnici boračke populacije su se zainteresirali za različite oblasti, od poljoprivrede, starih zanata, ugostiteljstva, turizma.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.