GLOBUS

Slovenija spremna obučavati kurdske borce u Siriji

Spremni ustupiti i automatsko oružje koje više ne koriste

Fena

3.2.2016

Slovenija će ponuditi saradnju svojih vojnih instruktora međunarodnoj koaliciji koja se u Iraku i Siriji bori protiv džihadističke skupine Islamska država (IS), objavili su u utorak slovenski mediji. Slovenska vlada u srijedu će donijeti odluku o spremnosti da koaliciji koja se bori protiv IS-a pošalje 15 vojnih instruktora, objavili su Slovenska televizija i POP-TV, koje se pozivaju na neslužbene izvore.

O planu da se koaliciji ponudi do najviše 15 instruktora koji bi navodno bili upućeni u Erbil, gdje bi obučavali kurdske borce, u utorak su na sastanku raspravljala tri resorna ministra, ali o tome nema službenih izjava, a vlada bi plan trebala potvrditi u srijedu, navode isti mediji.

Osim toga, Slovenija je Kurdima spremna ustupiti i automatsko oružje koje više ne koristi u svojim oružanim snagama. Donatorskoj konferenciji za Siriju koja se u četvrtak održava u Londonu prisustvovat će i slovenski premijer Miro Cerar koji je, prema priopćenju iz njegova ureda, izrazio spremnost svoje zemlje da donira oko 200.000 eura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.