GLOBUS

Kerry sutra u Hirošimi, ali ne planira uputiti izvinjenje

Obići će Memorijalni muzej mira

Fena

10.4.2016

Američki državni tajnik John Kerry posjetit će sutra Memorijalni muzej mira u Hirošimi posvećen žrtvama atomskog napada, ali se neće izviniti za atomsku bombu koje je SAD bacio na Hirošimu i Nagasaki u Drugom svjetskom ratu.

Kerry će biti prvi državni tajnik SAD-a koji će posjetiti to mjesto, gdje će, kako je najavljeno, zajedno s drugim ministrima vanjskih poslova zemalja G7, položiti cvijeće na spomenik žrtvama prvog nuklearnog napada u svijetu, 6. augusta 1945. godine, u kome je poginulo 140.000 ljudi.

- Kerry će se fokusirati na viziju budućnosti bez nuklearnog oružja i neće se izviniti za atomsku bombu koju je SAD bacio na Hirošimu - rekao je neimenovani američki zvaničnik novinarima koji prate Kerryja, prenosi Washington Post.

Kerryjev boravak u Japanu mogao bi ta utaba put za posjetu Baracka Obame Hirošimi tokom samita G7 u maju u Japanu, koji bi bio prvi predsjednik SAD-a koji bi to učinio. Zvaničnici Bijele kuće pažljivo prate na kakav prijem će naići Kerryjeva posjeta i to će sigurno imati uticaja na njihovu odluku. 

Neimenovani zvaničnik ukazuje i da ne postoje suštinske prepreke za Obaminu posjetu, navodi američki list. Tri dana poslije napada na Hirošimu, američka vojska je bacila plutonijumsku bombu na Nagasaki usmrtivši oko 74.000 ljudi.

Washington se nikad nije izvinio za te napade.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.