DIJASPORA

U Brisebanu otvorena džamija i islamski centar

Australija

Fena

9.11.2014

U Bošnjačkoj Islamskoj zajednici (IZ) u Brisbanu, Australija, u subotu je otvorena  džamija i islamski centar.

Otvorenju je prisustvovao veliki broj zvanica iz vjerskog, kulturnog i političkog života Australije i Bosne i Hercegovine, među kojima je bio i reisu-l-ulema IZ u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović sa svojim saradnicima Razimom ef. Čolićem, direktrom Uprave za vanjske poslove i dijasporu i rukovodiocem Ureda za bošnjačku dijasporu Mirsadom ef. Kalajdžićem.

Skupu su se obratili predsjednik IZ u Brisbanu Avdo Vojić, imam IZ hadži-Sifet ef. Omerović i predsjednik Mešihata IZ Bošnjaka u Australiji Jasmin ef. Bekrić, kao i ambasador BiH u Australiji Bakir Sadović i zamjenik Bišopa Grada Brisbana Reverend Brian Vincent

U svome obraćanju reis Kavazović uputio je čestitke Bošnjacima Brisbana na prelijepom objektu.

- Reisu-l-ulema je kazao da je ovo sigurno jedna od najljepših džamija.  Poručio je Bošnjacima i Bošnjakinjama Australije da čuvaju svoju vjeru islam i da svojim sugrađanima Australijancima putem svog ponašanja islam prikažu u najljepšem obliku. Zamolio je Bošnjake Australije da paze na svoje familije i da ne zaboravljaju na svoju domovinu BiH sa kojom moraju imati makar jednu tanku nit koja će ih povezivati sa matičnom domovinom - saopćila je MINA.

Nakon završetka obraćanja pristupilo se činu svečanog otvaranja džamije i islamskog centra u koji su Bošnjaci Brisbana i drugi muslimani, prvenstveno iz Južnoafričke Republike, uložili oko šest miliona dolara.

Pored reisa Kavazovića, čast da presjeku svečanu vrpcu džamije u Brisbanu pripala je imamu hadži-Sifetu ef. Omeroviću, Mirsadu Duranoviću i Abdul Hameedu Omaru

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.