DIJASPORA

DUESSELDORF Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj odbacuje navode o kršenju zakona

Saopštenje za javnost

Avaz.ba

27.6.2016

Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj (IZBNJ) se ograđuje i najoštrije osuđuje ponašanje Erdina Kadunića, predsjednika džemata Duesseldorf, koji je u javnost iznio niz netačnih i nepotpunih informacija koje imaju za cilj kompromitaciju Islamske zajednice.

U saopćenju povodom izjave Erdina Kadunića, navodi se da on nije imao saglasnost Mešihata IZBNJ da interne informacije o radu IZBNJ iznosi u javnost i stoga je "neobjašnjiva zloupotreba položaja gospodina Kadunića kao predsjednika džemata da dezinformiše javnost".

Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj kao udruženje građana u SR Njemačkoj u svojim redovnim aktivnostima jeste predmet uobičajne kontrole poslovanja za period od tri godine (2011-2013). Kontrolu vrši nadležna (lokalna) porezna uprava Wiesbaden. Kontrola poslovanja još nije okončana, te stoga nisu izdata nikakva službena i završna rješenja koja se tiču rezultata kontrole i porezno-pravnog statusa IZBNj.

- Džemati Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj su obaviješteni o kontroli poslovanja i uključeni su u istu od samoga početka, te će kako je to prakiticirano i dosada biti temeljito obaviješteni o svim relevantnim rezultatima navedene kontrole. Napominjemo da ishod kontrole poslovanja u krovnoj organizaciji IZBNJ nema niti će imati bilo kakve poslijedice na porezno-pravni status naših džemata. Želimo da naglasimo da IZBNJ odlučno odbacuje svaku kvalifikaciju da je kršila zakone SR Njemačke kao neutemeljene i netačne jer porezna uprava nakon sprovedenih kontrolnih radnji nije imala nikakve primjedbe na finansijsko poslovanje IZBNj u navedenom periodu a koje bi se moglo dovesti u vezu sa kršenjem zakona SR Njemačke - navodi se u saopćenju.

Tačno je da IZBNj dio novčanih sredstava transferira na račun Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini jer se radi o namjenski uplaćenim humanitarnim sredstvima džematlija (kurbani, sergije za obnovu džamija, pomoć socijalno ugroženim učenicima i studentima, ugroženima od elementarnih nepogoda i sl.). Ova namjenska humanitarna sredstva redovno prelaze 50 posto ukupnih sredstava koje IZBNj zaprimi na svoj račun u jednoj poslovnoj godini. Navedena namjenska sredstava imaju poseban vjerski status u učenju islama i nisu predmet finansijskog profita IZBNJ. O tome IZBNJ redovno, predviđenim institucionalnim putem, izvještava svoje džemate i pripadnike.

- Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj će kao i do sada blagovremeno i odgovorno obavještavati svoje članove i vjernike o svim aktivnostima koje provodi a koji su u interesu IZBNJ te se izvinjava javnosti na uznemiravanju ovim neodgovornim ponašanjem pojedinca - saopćio je Mešihat Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.