INTERESANTNI DOGAĐAJI

Dan nezavisnosti BiH svečano obilježen u više gradova u Njemačkoj

Razne manifestacije

Dijaspora obilježila Dan nezavisnosti BiH u Njemačkoj. Arhiv

Avaz.ba / Fena

2.3.2020

Državni praznik BiH, Dan nezavisnosti, svečano je i uz prigodne programe obilježen u više gradova u Njemačkoj, a predstoje manifestacije i u drugim njemačkim, švedskim i gradovima u Danskoj i Švicarskoj. 

U petak su manifestacije povodom Dana nezavisnosti organizirane u Minhenu i Štutgartu, u subotu u Kelnu, a jučer u Bohumu i u Hamburgu. 

- Obilježavanjem 1. marta, Dana nezavisnosti BiH, u Štutgartu je održano u organizaciji Konzulata BiH i džemata Islamske zajednice u tom njemačkom gradu. Prisustvovali su generalni konzul za Njemačku Began Muhić i muftija za zapadnu Evropu dr. Osman ef. Kozlić. Pokrovitelj manifestacije je Grad Sarajevo - rekao je  publicista i koordinator obilježavanja Dana nezavisnosti BiH u dijaspori Adis Tanović. 

Naglasio je dobru posjećenost od bh. građana koji žive u Njemačkoj na do sada održanim manifestacijama te očekivanja dijaspore da i u buduće budu organizirani slični programi, kako bi se i na taj način održavala veza sa BiH, razmjenjivale informacije značajne za različite segmente života, rada i obrazovanja. Na manifestacijama je upriličena i promocija novog izdanja Turističkog vodiča Sarajevo, koje je izašlo pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, te izložba fotografija "Kulturno-historijsko naslijeđe Sarajeva" pod pokroviteljstvom Gradske uprave Sarajeva. 

Tanović naglašava da je interesiranje na manifestacijama za Turistički vodič veliko, prije svega zbog priče i fotografija Trebevićke žičare, ali i zbog toga što predstavlja glavni grad Bosne i Hercegovine kao jedinstven simbol multikulturalnosti u svijetu. 


Predstavljanje Sarajeva u mnogim državama

- Sarajevo je jedinstveno mjesto u svijetu, gdje se susreću različite kulture i civilizacije i upravo takav grad naši ljudi u dijaspori žele da predstave, prezentiraju i da poklone svojim prijateljima Nijemcima izdanje Turističkog vodiča, koji ih svojim sadržajem čini ponosnim - pojašnjava Tanović i dodaje da je ta publikacija pravi način da se BiH predstavi u Evropi, ovog puta u povodu Dana nezavisnosti. 

Predstoji sutra manifestacija u Esbjergu, u srijedu u Aalborgu, u četvrtak u Randersku, petak u Odenseu, subotu u Motali i Orebru u Bosanskoj kući, i u nedjelju u Štokholmu. Planirane su svečanosti i u Malmeu, Kopenhagenu, Štokholmu, Motali, Helsinborgu, Visbadenu...




Program obilježavanja Dana nezavisnosti BiH biti će realiziran u tridesetak gradova

U Gradskoj vijećnici u Manhajmu bit će svečano obilježen Dan nezavisnosti BiH, uz prisustvo brojnih uspješnih Bošnjaka, gradonačelnika i predstavnika Gradske uprave Manhajma. U Orebru će 7. marta na manifestaciji povodom Dana nezavisnosti biti svečano otvorena Bosanska kuća, koja će biti najveći bošnjački i islamski centar u Skandinaviji. Također. i u Ženevi i Cirihu su planirane slične manifestacije.

- Jednomjesečni program obilježavanja Dana nezavisnosti BiH, koji će biti realiziran u tridesetak gradova EU završava manifestacijama u Penzbergu i Rozenhajmu u Njemačkoj - kaže Tanović.

Partner projekta i pokrovitelj programa je Gradska uprava Sarajeva, a te manifestacije su prilika da Grad Sarajevo predstavi brojne uspješno realizirane i nadolazeće projekte, radi što bolje promocije grada. Partneri projekta su brojna udruženja i organizacije, koja također daju doprinos u očuvanju bosanskog jezika i identiteta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.