REGION

Zatvorski dani Dragana Paravinje: Jede samo kekse, razgovara jedino s Britancem, a novac dobija iz Srbije

Optužen za brutalno ubistvo Antonije Bilić

(A. Vr.)

11.9.2014

Portal "ŠibenikIN" donosi zanimljive detalje zatvorske svakodnevice Dragana Paravinje, osobe optužene za ubistvo Antonije Bilić, a čije se ponovljeno suđenje očekuje uskoro.

Trenutno boravi u dvokrevetnoj ćeliji koju dijeli s britanskim državljaninom Lianom Stuartom O'Meareom.

Britanac čeka pravosnažnu presudu nakon što je osuđen na dvije godine zatvora za posjedovanje narkotika na festivalu Garden. On je jedini zatvorenik s kojim Paravinja komunicira.

Dragan Paravinja već duže vrijeme ne konzumira zatvorsku hranu, još otkako je započeo štrajk glađu. Hrani se uglavnom keksima i mlijekom koje kupuje u zatvorskoj prodavnici. Novac dobiva od roditelja iz Srbije. Kupuje i cigarete, najčešće rezani duhan. Osim hrane, odbija i liječničku pomoć te psihijatra.

Osim gledanja televizije u ćeliji, glavna zanimacija mu je čitanje knjiga. Iz zatvorske biblioteke najviše posuđuje pravnu literaturu.

"ŠibenikIN" piše kako su netačne priče da su ga više puta fizički napali tokom boravka u zatvoru. U šetnji je uvijek u pratnji dvojice sudskih policajaca, tako da drugi zatvorenici ne mogu do njega. No, često mu dobacuju. Od svakog povika Paravinja napravi službenu bilješku i pismenim putem prijavljuje svojim čuvarima. Ni njima ne ostaje dužan jer smatra da bi oni svako dobacivanje morali sankcionirati.

Ima pravo na 10 minuta telefonskih razgovora sedmično, ali rijetko to čini, tek ponekad nazove roditelje. Oni ga posjete jednom u dva mjeseca te mu donesu odjeću ili posteljinu.

Neograničeno smije komunicirati sa svojom braniteljicom po službenoj dužnosti Ankicom Giljanović, ali tu mogućnost uopće ne koristi. Već je tražio njeno izuzeće na sudu, a ona ga već mjesecima nije posjetila.

Početak ponovljenog suđenja za ubistvo i pokušaj silovanja mlade Drnišanke očekuje se uskoro. Ponovo će biti zatvoreno za javnost.

Vrhovni sud vratio je postupak na ponovljeno suđenje, utvrdivši da u prvostepenom postupku ničim nije dokazan pokušaj silovanja, što onda upitnim čini i zaključak o počinjenju teškog ubistva. Vrhovni sud ne spori da je Paravinja pokušao silovati djevojku niti da je kriv za njeno ubistvo.

Ističe kako je jedini dokaz onoga što se događalo u kabini njegovog šlepera, gdje je navodno maloljetnicu pokušao silovati pa je lišio života, njegovo priznanje u kojem ne stoji da je ubistvo bila posljedica pokušaja silovanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.