Zvanična Podgorica reagovala na stavove Lavrova iznesene u "Avazu"

Šef ruske diplomatije širenje Alijanse na Balkanu smatra provokacijom

Redakcija
30.09.2014 18:35

Crnogorsko ministarstvo vanjskih poslova ocijenilo je danas da su stavovi Moskve u vezi sa širenjem NATO-a na istok "opštepoznati" i poručilo da je pravo Crne Gore da opredjeljuje svoju unutrašnju i vanjsku politiku.

Ministarstvo je reagovalo na izjavu ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova koju je dao dopisniku “Dnevnog avaza” iz New Yorka. Šef ruske diplomatije rekao je da je ekspanzija NATO-a prema bivšim jugoslovenskim republikama "neodgovorna" politika, te da se u Moskvi doživljava kao "provokacija".

"Crna Gora ima jasno vanjskopolitičko opredjeljenje koje je u skladu sa nacionalnim interesima i više puta saopšteno u razgovorima sa ruskim i zvaničnicima drugih država", navodi se u reagovanju i dodaje da su stavovi Rusije u odnosu na proširenje Alijanse "opštepoznati".

Dodaje se da će Podgorica nastaviti da sarađuje sa Rusijom u "duhu tradicionalnog prijateljstva, povjerenja i obostranih interesa, uz suvereno pravo obje države da opredjeljuju pravce svog unutrašnjeg razvoja i vanjskopolitičkih orijentacija".

Crna Gora je kandidat za članstvo u NATO i odluka o njenom prijemu u Sjevernoatlantski savez trebalo bi da bude poznata do kraja 2015. godine.

Podsjetimo, na marginama 69. zasjedanja Opće skupštine UN-a u New Yorku šef ruske diplomatije je na upit “Avazovog” novinara komentirao proširenje NATO-a na BiH, Crnu Goru i Makedoniju. 

- Što se tiče proširenja NATO-a, prema mom viđenju to je greška, čak provokacija u određenom smislu. To je na neki način neodgovorna politika koja potkopava opredijeljenost da se gradi sistem jednake i podijeljene sigurnosti u Evropi”, rekao je Lavrov za "Dnevni avaz".

Po njegovim riječima, sigurnost Evrope trebaju graditi svi, bez obzira je li neka zemlja članica vojnog saveza. Pri tome je optužio zapadne zemlje da su obećale zaustaviti proširenje NATO-a nakon gašenja Varšavskog pakta.

- Izabran je drugačiji put i ignorirana su obećanja da će proširenje NATO-a biti limitirano ili da neće biti raspoređena infrastruktura na teritoriju zemalja novih članica, dodao je šef ruske diplomatije.

Odgovarajući na upit o približavanju Srbije Evropskoj uniji, Lavrov je izrazio očekivanje da se to neće odraziti na odnose Beograda i Moskve.

- Kada razmišljamo o saradnji između Srbije i EU, onda mi vjerujemo da Srbija treba naći takav aranžman s Briselom koji neće štetiti našoj saradnji niti razini trgovinske razmjene i investicija, rekao je Lavrov. Kazao je da političari na vlasti u Beogradu redvno uvjeravaju službenu Moskvu da se njihov evropski put neće odraziti na odnose s Rusijom, rekao je Lavrov.

 

 

 

NA VRH