Rama: Odlaganje nije odbijanje

Albanski premijer ne dolazi u Beograd

Onasa
21.10.2014 18:24

Albanski premijer Edi Rama rekao je da odlaganje njegove posjete Beogradu nije bilo odbijanje, navodeći da su se on i srbijanski premijer Aleksandar Vučić usaglasili da do nje, umjesto planiranog 22. oktobra, dođe 10. novembra.

"Mi smo se nakon dugog telefonskog razgovora usaglasili da to bude 10. novembar. Dakle, to nije bilo odbijanje. Sigurno je da postoje teškoće, ali postoji i dobra volja da se one prevaziđu. Ono što se dogodilo nakon fudbalske utakmice u Beogradu pokazalo je koliko je labilan mir u našem regionu i koliko je lako vratiti se starim navikama", rekao je Rama u intervjuu za njemački list Frankfurter algemajne cajtung (Frankfurter Allgemeine Zeitung).

Kako prenosi Dojče vele (Deutsće Welle) u emisiji na srpskom, Rama je ocijenio da se sto godina nakon početka Prvog svjetskog rata prvi put u zajedničkoj istoriji Balkana dešava "da ne postoje ozbiljni konflikti, a to je mnogo važnije nego sukobi tokom jedne fudbalske utakmice".

Na pitanje novinara kakav je stav albanske vlade o velikoalbanskom nacionalizmu koji jača kako u Albaniji, tako i na Kosovu, kao i na područjima naseljenim Albancima na jugu Srbije, Crne Gore i sjeverne Grčke, Rama je rekao da je "velika Albanija u prvom redu prastari strah Srbije koji se povremeno pojavljuje i u susjednim zemljama".

"Velika Albanija nije naš projekat, baš kao ni komadić tkanine sa albanskim simbolima, sa našom zastavom ili zastavom bilo koje druge Albanije, koji je letio iznad beogradskog stadiona, a što smo, navodno, mi isplanirali", kazao je albanski premijer.

Dodao je da je stvarni projekat Albanije velika Evropa.

"Albanci u Albaniji, na Kosovu, u Makedoniji, u Srbiji, u Crnoj Gori, u Grčkoj nikada nisu bili problem za druge, već su, naprotiv, uvijek nastojali da drugi ne budu problem za njih, da ih ne protjeruju, da ih ne marginaliziraju ili diskriminišu na etničkoj osnovi... Velika Albanija je mit koji održavaju oni koji taj mit žele da koriste protiv Albanaca", naveo je Rama.

NA VRH