REGION

Vođa navijača umakao policiji: Ivan Bogdanov pobjegao na Kosovo

Poslije nereda u kojima je učestvovao na utakmici između Srbije i Albanije

(N. K.)

28.10.2014

Ivan Bogdanov (34), navijač Crvene zvezde koji je poznat po brojnim incidentima, pobjegao je na Kosovo.

Poslije nereda u kojima je učestvovao na utakmici između Srbije i Albanije 14. oktobra, Bogdanov je, kako Kurir saznaje, utočište pronašao na Kosovu.

- Kamere su zabilježile trenutak kad je grupa huligana, koje je predvodio poznati izgrednik Ivan Bogdanov, uletjela na teren. Interesantno je da, za razliku od ostalih navijača, on nije bio maskiran. Tužilaštvo i policija pokrenuli su postupak povodom tog incidenta, ali Bogdanov nije saslušan jer je, najvjerojatnije, pobjegao već sutradan - kaže izvor iz istrage.

Bogdanov, koji je poznat i po nadimcima Ica i Ivan Grozni, kako otkriva sagovornik, utočište je pronašao kod svojih prijatelja, koji imaju dobre veze na Kosovu.

- Kao što je poznato, na toj teritoriji pripadnici MUP Srbije nemaju ingerencije da hapse - kaže izvor.

Ovaj navijač Crvene zvezde, podsjetimo, „proslavio se“ još 2010. godine, kad je bio akter nereda na utakmici Italija - Srbija u Đenovi. On je tada uhapšen, a poslije suđenja u Italiji zbog nereda je osuđen na tri godine i tri mjeseca zatvora. U maju sljedeće godine ta kazna mu je zamijenjena protjerivanjem i zabranom ulaska u zemlje EU u narednih pet godina.

ivan-bogdanov-voda-navijaca-foto-dado-djilas-1414441794-584913

- Čim je deportovan u Srbiju, Bogdanov je sproveden u pritvor jer je za njim bila raspisana potjernica Prvog osnovnog suda zbog sumnje da je 2006. napao i pretukao policajce uoči košarkaške utakmice Zvezde i Partizana. Zbog toga je pravosnažno osuđen na 23 mjeseca i iz zatvora je pušten u aprilu prošle godine, pošto je odslužio kaznu - podsjeća sagovornik.

Kako navodi, presudom koju je izrekao Prvi osnovni sud Bogdanovu nije zabranjeno da prisustvuje utakmicama, jer u to vrijeme još uvijek nije postojao Zakon o sprečavanju nasilja na sportskim priredbama.

- Ako mu se bude sudilo samo za nedavno nasilje na sportskoj priredbi, Bogdanovu prijeti do pet godina zatvora. Međutim, ako tužilaštvo procijeni da je bio vođa, kazna je daleko veća i tada bi mu prijetilo od tri do 12 godina zatvora - objašnjava sagovornik i dodaje da je, osim zatvorske kazne, u oba slučaja obavezna i kazna zabrane prisustvovanja sportskim priredbama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.