REGION

Više od 5.000 učesnika na Summitu u Beogradu

Iz Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Europe

Fena

13.12.2014

Summit Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Europe (CEE) sa svim pratećim sadržajima, među kojima je i Četvrti gospodarski forum, okupit će više od 5.000 učesnika koji će u Beogradu boraviti od slijedeće sedmice.

Pored domaćina premijera Aleksandra Vučića i kineskog premijera Li Keqianga, beogradskom susretu prisustvovat će 14 premijera zemalja učesnica, dok će hrvatsku delegaciju predvoditi prvi potpredsjednik vlade.

Prema informacijama iz Ureda Vlade Srbije za suradnju s medijima, za izvještavanje sa Summita akreditirano je oko 1.100 novinara iz 110 redakcija. To je tri puta više medijskih predstavnika nego što je to bio slučaj na prethodna dva Summita.

Kako je rečeno novinarima u Vladi Srbije, kineski premijer doputovat će u Beograd već u ponedjeljak, 15. decembra, a na aerodromu će ga dočekati domaćin - srpski premijer Vučić, kada će njih dvojica praktično imati prvi kraći sastanak.

Sljedećeg dana, predviđeni su bilateralni sastanci učesnika, a popodne će biti održan Četvrti ekonomski forum u "Sava centru", a počet će, kako je planirano u 16 sati. Taj veliki skup premijera i gospodarstvenika otvorit će premijeri Srbije, Kine i Poljske.

Poljska premijerka Eva Kopacz tada će najaviti i osnivanje zajedničkog mješovitog gospodarskog komiteta Kine i zemalja Centralne i Istočne Europe sa sjedištem u Varšavi.

U "Sava centru" predstavit će se brojne kineske firme, a predviđeno je održavanje tri tematska panela s velikim brojem učesnika. Isto popodne, u "Palati federacije" održava se sastanak voditelja vlada.

Službeno otvaranje Summita zakazano je za 17 sati gdje će pozdravne govore održati premijeri Srbije i Kine.

U srijedu, 17. decembra kako je rečeno u Vladi Srbije, bit će održan sastanak premijera Kine, Srbije, Mađarske i Makedonije, na kojem će se razgovarati o izgradnji pruge Budimpešta - Beograd, nakon čega su planirane i izjave za medije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.