REGION

Izlile se rijeke iz korita: Vanredno stanje u Makedoniji i na sjeveru Grčke

Obilne padavine donijele nevolje

Fena

2.2.2015

Pripadnici vojske danas su angažirani u Albaniji i Makedoniji da pomognu u spašavanju mještana i ojačavanju nasipa jer su se rijeke izlile iz svojih korita, a vanredno stanje je na snazi u većem dijelu istočne Makedonije i pojedinim dijelovima sjeverne i srednje Grčke.

U Albaniji su spasioci i vojni helikopteri požurili da pruže pomoć mještanima pošto su se rijeka Aous, koja protiče kroz Grčku, odnosno Vjosa u Albaniji, izlile iz korita tokom vikenda.

Blizu albanskog grada Berata, koji je pod zaštitom UNESCO-a, nekolicina mještana ostala je odsječena zbog poplava i pozvali su u pomoć.

U Makedoniji su službe za vanredne situacije pozvale stanovništvo da se priključe vojsci i lokalnim vlastima u saniranju opasnosti od izlivenih rijeka.

Najteže je pogođen Štip koji se nalazi na 90 kilometara jugoistočno od glavnog grada Skoplja, nakon što je razina rijeke Bregalnice porasla za skoro dva metra, prenosi Tanjug.

Agencija MIA navodi da se nabujala rijeka Vardar izlila u dijelovima sela Ulanci, Viničani i Donje Gradsko i da se velika količina poljoprivrednih zasada nalazi pod vodom.

Postoji mogućnost da se Vardar izlije na potezu od Gradskog do Đevđelije, pošto nadolazi velika količina vode iz rijeka Pčinje i Bregalnice.

AP podsjeća kako su jake kiše počele u subotu u sjeverozapadnoj grčkoj pokrajini Epir, što je natjeralo lokalne vlasti da evakuiraju četiri sela i nekoliko izoliranih farmi u blizini grada Arte.

Do nedjelje, najmanje četiri rijeke su se izlile iz svojih korita, od kojih tri u blizini Arte i još jedna bliže grčko-albanskoj granici.

U južnoj Albaniji, jaka kiša i snijeg izazvali su poplave i pod vodom su hiljade hektara, stotine kuća i mnogi putni pravci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.