REGION

SRBIJA Uhapšena grupa koja je švercala migrante u Mađarsku

Rezultat višemjesečne istrage

Srna

17.9.2015

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije uhapsilo je devet osoba nakon pretresa više stanova i lokacija u Beogradu, Kragujevcu  i Odžacima  zbog sumnje da je ta grupa od aprila do septembra ove godine prokrijumčarila više od 400 migranata kroz Srbiju ka Austriji. 

 Hapšenje je rezultat višemjesečne istrage zajedničkog istražnog tima između Srbije, Mađarske i Austrije, saopštio je MUP Srbije. 

Tom prilikom, uhapšeni su M.H. (27) iz Pakistana, T.K. (38) iz Hrvatske, D.D. (46), N.P. (55), M.P (25) iz Kragujevca, G.R. (39) iz Obrenovca, P.K. (66) iz Lazarevca, Ž.D. (42) i  B.K. (33) iz Beograda, dok se za tri osobe intenzivno traga.

U prethodnom periodu, na teritoriji Austrije uhapšena je jedna osoba koja je osuđena na 20 mjeseci zatvora za krivično djelo krijumčarenja ljudi.

Sumnja se da je ta kriminalna grupa od aprila do septembra na području Mađarske i Austrije prokrijumčarila više od 400 ilegalnih migranata - državljana Sirije, Avganistana, Somalije, Eritreje i Iraka. 

Zloupotrebljavajući njihov položaj, ova grupa je naplaćivala 1.200 evra po ilegalnom migrantu za dogovorenu relaciju nedozvoljenog tranzita iz Beograda ka Mađarskoj, odnosno Austriji.

Ilegalni migranti, uglavnom iz azilnih centara u Bogovađi i Beogradu, krijumčareni su rutom Beograd – Horgoš, odakle su preko takozvane zelene linije ilegalno prebacivani na teritoriju Mađarske u rejonu mjesta Moroholom, gdje su preuzimani automobilima i kombi vozilima u grupama od osam do 20 ljudi.

Prilikom pretresa stanova i drugih prostorija do sada je privremeno oduzeto 273.610 evra i 1.700 američkih dolara, dok su blokirani bankovni računi na kojima se nalazi 79.000 evra, 4.000 američkih dolara i 212.000 dinara, dodaje MUP. 

Takođe, oduzeti su pištolj, vazdušna puška, oko devet grama hašiša, određena količina sasušene marihuane i tri stabljike ove opojne droge, 27 mobilnih telefona i tablet računar.  

Protiv organizatora i pripadnika ove grupe biće podnesena krivična prijava Tužilaštvu za organizovani kriminal zbog sumnje da su izvršili krivično djelo nedozvoljen prelazak državne granice i krijumčarenje ljudi, dok će za druga krivična djela krivične prijave biti dostavljene nadležnim tužilaštvima. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.