HRVATSKA Ivo Sanader već danas izlazi na slobodu

Sud utvrdio nezakonito produženje zatvora

(J. Be.)
25.11.2015 12:15

Vanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u srijedu odlučuje o istražnom zatvoru za bivšeg premijera Ivu Sanadera nakon što je Ustavni sud u utorak zaključio da je Vrhovni sud Sanaderu nezakonito produžio istražni zatvor kada je 30. rujna 2015. ukinuo nepravomoćnu prvostupanjsku presudu u slučaju Fimi media.

Očekuje se da će vanraspravno vijeće, na sjednici koja je počela u 9.30 sati, prema uputstvu Ustavnog suda Sanaderu ukinuti istražni zatvor te da bi on već danas mogao izaći iz Remetinca. Odluku bi trebali objaviti u podne, prenosi  24sata.hr.

Na odluku izvanraspravnog vijeća nezadovoljna strana ima pravo žalbe, ali ona ne odgađa izvršenje.

Prema odluci Ustavnog suda, osporeno rješenje Vrhovnog suda o produljenju istražnog zatvora prestaje važiti najkasnije 30. novembra 2015. u ponoć ako do tog vremena nadležni sud ne donese novo rješenje o produženju istražnog zatvora "zasnovano na dostatnim i relevantnim razlozima koji mogu opravdati oduzimanje njegove slobode", ili "novo rješenje o određivanju mjera opreza radi osiguranja prisutnosti podnositelja pred sudom, bez istodobnog oduzimanja slobode".
 
S obzirom da je u Sanaderovu slučaju teško naći nove razloge za zatvaranje sud, po tvrdnjama upućenih, nema mnogo mogućnosti, odnosno Sanaderu gotovo sigurno mora ukinuti istražni zatvor.

Ustavni sud je u utorak podsjetio da je u određivanju istražnog zatvora za Sanadera nakon ukidanja nepravomoćne presude za Fimi mediu Vrhovni sud obrazlagao kako je Sanader u istražnom zatvoru u postupku Fimi media proveo ukupno sedam mjeseci, ne uzimajući u obzir paralelne postupke (Hypo i Ina-MOL) u kojima je u zatvoru proveo ukupno 25 mjeseci.

Vrhovni sud je, međutim, istodobno protumačio da to što Sanader u postupku Fimi media nije bježao iz zemlje ne može biti dovoljan argument da ponovno neće pobjeći, jer je većinu trajanja tog postupka proveo u zatvoru određenom u drugim, paralelnim postupcima.

Ustavne sudije zaključili su da je riječ o pravnoj nedosljednosti, odnosno da bi vrijeme ukupno provedeno u istražnom zatvoru, ako ga se uzima kao argument u prilog tezi da postoji opasnost od bjega, u obzir moralo uzimati i kada se utvrđuje ukupno trajanje istražnog zatvora. 

Neposredno prije objavljivanja odluke Ustavnog suda Sanaderova je odbrana odustala od prijedloga da se kao garant za izlazak bivšeg premijera iz istražnog zatvora založi i ured advokata Krešimira Krsnika. Obrana je u ponedjeljak sudu umjesto založnog prava na trećinu Sanaderove porodične kuće u Kozarčevoj, koja nije imala urednu dokumentaciju, kao garanciju ponudila Krsnikov šesterosobni stan u Boškovićevoj ulici u centru Zagreba preuređen u advokatski ured. No, od tog je prijedloga odustala uz objašnjenje da "sudski vještak prilikom procjene stana u Boškovićevoj nije uzeo u obzir uporedne cijene gradskog ureda".

Sanader je u Remetincu bez prestanka od novembra 2012. kada mu je izrečena prva, naknadno ukinuta presuda u slučajevima Hypo i Ina-MOL. Prije toga Sanader je zbog bijega krajem 2010. bio pritvoren u Austriji te je nakon izručenja u jula 2011. bio u Remetincu do decembra iste godine kada se, do prve presude, također branio sa slobode uz identičnu kauciju od 12,4 miliona kuna. 

NA VRH