Cerar granicu za migrante htio zatvoriti još u februaru

Slovenski premijer iznio zamjerke na račun Angele Merkel

Fena
11.03.2016 20:09

Slovenija je svoju granicu za iregularne migracije htjela zatvoriti i ranije, ali je morala čekati summit EU-a kad su se i drugi složili da s balkanskom rutom treba prestati, iznio je u razgovoru za njemački "Die Welt" slovenski premijer Miro Cerar.

"Namjeravali smo granicu zatvoriti još u februaru, ali su nas neki evropski partneri zamolili da pričekamo sa summitom", kazao je Cerar u razgovoru što ga je "Die Welt" objavio u petak.

Slovenski je premijer iznio zamjerke na račun njemačke kancelarke Angele Merkel, rekavši da je ona s jedne strane poticala politiku otvorenih vrata za migrante, dok je istodobno ograničavala broj onih migranata koji su iz Austrije mogli ući u Njemačku.

Mogućnost da migranti koji na to imaju pravo dobiju azil u o Evropi i dalje će postojati, ali će Njemačka i druge veće članice EU-a morati paziti na veću kontrolu vanjskih evropskih granica.

No, bojim se da će ilegalni krijumčari ljudi i dalje zloupotrebljavati neprilike u kojima se migranti nalaze, a to ne smijemo dopustiti, kazao je Cerar u razgovoru.

NA VRH