REGION

HRVATSKO NOVINARSKO DRUŠTVO Pustiti na slobodu Florence Hartmann

Povodom hapšenja bivše glasnogovornice tužiteljstva Haškog tribunala

Onasa

25.3.2016

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) osudilo je danas hapšenje francuske novinarke i bivše glasnogovornice tužiteljstva Haškog tribunala Florence Hartmann zatraživši da odmah bude puštena na slobodu.

Hartmann je uhapšena jučer ispred zgrade Haškog tribunala tokom izricanja presude Radovanu Karadžiću za ratne zločine, među kojima i za masakr u Srebrenici, a o kojima je Florence Hartmann izvještavala kao novinarka.

HND u saopštenju, koje potpisuje predsjednik Društva Saša Leković, podsjeća da je Hartmann u knjizi "Mir i kazna", objavljenoj  2006. godine - nakon što je prestala raditi kao glasnogovornica haške tužiteljice Carle Del Ponte - između ostaloga pisala i "o tome kako je Haški tribunal pristao na zahtjev Srbije da se na suđenju Slobodanu Miloševiću cenzuriraju dijelovi iz dokumenata koji pokazuju vezu Miloševićevog režima i srebreničkog masakra".

Haški tribunal je zbog toga podigao optužnicu protiv Hartmann za nepoštivanje Suda te joj je, uz novčanu kaznu, određena i zabrana prilaska zgradi Suda, koju je ona jučer prekršila zbog čega je uhapšena.

HND smatra da je nedopustivo skrivanje činjenica o važnim temama poput ratnih zločina kao i zabrana objave takvih činjenica.

"One koji razotkrivaju važne činjenice ne bi smjeli biti kažnjeni i stoga HND podržava borbu Florence Hartmann protiv cenzure", zaključuje HND.


 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.