REGION

POVODOM DANA NEZAVISNOSTI Đukanović: Crna Gora postala lider u euro-atlanskim integracijama na ovim prostorima

Centralna svečanost bit će upriličena na Trgu nezavisnosti

Fena

21.5.2016

Crnogorski premijer Milo Đukanović, na prijemu povodom dana crnogorske nezavisnosti, rekao je novinarima kako ne očekuje dodatno zaoštravanje odnosa s Rusijom nakon potpisivanja protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u.

Premijer je kazao da je Rusija općenito protiv proširenja Saveza, a kako je Crna Gora jedina država na koju se NATO širi u ovom ciklusu, “razumljivo” je što je i protiv crnogorskog članstva u NATO-u.

"Razumijemo da je Rusija važan faktor globalnog mira i stabilnosti i razumijemo da ona ima svoje interese i da su nekada ti interesi oštro suprostavljeni interesima NATO-a“, kazao je Đukanović, povodom potpisivanja protokola.

"Naše je uvjerenje da Crna Gora ima pravo birati svoj smjeri, da ga je odabrala i da je Crna Gora vrlo stabilno i pouzdano na putu stabilne integracije u Europsku uniju i NATO“, kaže Đukanović.

Crna Gora danas obilježava 10 godina nezavisnosti u znak sjećanja na 21. maja 2006. kada je na referendumu obnovila državnu samostalnost.

Tada je na referendumu nezavisnost podržalo 230.661 građana Crne Gore ili 55,5 posto, dok je za opstanak zajedničke države sa Srbijom bilo 185.002 ili 44,5 posto.

Za Dan nezavisnosti u čitavoj Crnoj Gori organiziraju se brojne manifestacije a središnja je navečer, na podgoričkom Trgu nezavisnosti kada će na velikom narodnom zboru govoriti premijer Milo Đukanović i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Povodom godišnjice nezavisnosti crnogorski predsjednik Filip Vujanović ocijenio je da je Crna Gora pokazala visok nivo zrelosti i vrednovanja onoga što su učinci neovisnosti.

Premijer Milo Đukanović je kazao kako je Crna Gora prošla put od najnerazvijenije jugoslavenske republike do najbrže rastuće balkanske države i lidera u euro-atlanskim integracijama na ovim prostorima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.