REGION

Srbiji isporučen džihadista Teufik Mujović porijeklom iz Tutina

Preko Facebooka propagirao terorizam

Srna

25.5.2016

Tefik Mujović (36), rodom iz Tutina, koga su srpske obavještajne službe označile kao osobu od koje "prijeti najveća opasnost širenja 'Islamske države' u Srbiji i mogućih terorističkih napada", isporučen je iz Turske srpskim vlastima, pišu "Večernje novosti".

Protiv njega je bila raspisana međunarodna Interpolova potjernica na osnovu koje je i uhapšen.

List navodi da je protiv Mujovića u septembru 2014. godine Tužilaštvo Srbije za organizovani kriminal podiglo optužnicu na osnovu koje je u martu prošle godine pred Specijalnim sudom počeo glavni pretres u njegovom odsustvu. On je uhapšen na granici sa Sirijom, a Srbiji je izručen krajem aprila.

Prema podacima bezbjednosnih službi, Mujović je bio angažovan na širenju radikalnog islama u svim zemljama  u regionu. Vehabijske ideje, kako se navodi, prihvatio je u Jemenu, gdje je završio teološki fakultet. Navodno, borbeno ime mi je Ebu Talha Jemenac, a koristio je i dokumenta na ime Ali Selim el Mazi, sa kojima je i uhapšen.

"Večernje novosti" navode da je Mujović posredstvom društvene mreže Facebook propagirao terorizam i pozivao na samoubilačke akcije u Srbiji i Evropi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.