REGION

Seksizam u knjizi iz muzičkog za 1. osnovne: Pogledajte razliku između mamice i žene

Slučaj koji je naljutio Hrvatsku

Avaz.ba

6.9.2016

U udžbeniku muzičkog vaspitanja za prvi razred osnovne škole “Moja glazba” u Hrvatskoj, autorice kojeg je Diana Atanasov Piljek, a izdavač Alfa, nalazi se prilično bizaran i neprimjeren prikaz žene. Naime, na slikama u udžbeniku nalaze se dvije žene. 

Gornja je prikazana u skrušenom stavu, dugačkoj haljini i s pregačom oko pasa. Uz nju stoji opis "mamica", piše Index.hr.

Druga slika prikazuje ženu u zavodljivoj pozi, s rukom dignutom iza glave, dugom plavom kosom, istaknutim dekolteom, kratkom suknjom i visokim štiklama. Kraj nje stoji opis "žena".  

Muzičko kao šovinistički odgoj

1

Čini se da je riječ o podučavanja rodnih uloga od najranijih dana s naglašenom ulogom žene na primarno obiteljsku funkciju gdje je svedena na kućansku radnu snagu - "mamica". Sudeći prema udžbeniku odriče joj se bilo koja druga njena uloga osim kućanske i naravno one majčinske. S druge strane tu je i žena, izuzetno seksualizirana. 

Djeca u prvom razredu, i ženska i muška, uče se tako da domaćica ne može biti seksualna, a seksualna žena ne može biti majka!? 

2

Isto tako, može se reći da se djecu na glazbenom odgoju podučava kako tretirati žene u braku, a kako one koje nisu u braku. Naravno, onima koje jesu u braku, mjesto je u kuhinji. One koje nisu, seksualizirane su da bi uhvatile muškarca.

Predstavljanjem žena kao mamice koje su krotke, a žene seksualizirane, svakako nije ono što bi djecu trebali učiti u školama. Ponajmanje u glazbenom  odgoju.

3

4

5

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.