REGION

Hrvatska želi razgovarati sa Vučićem o rješenju za BiH?

Neočekivan plan

F. VELE

5.11.2016

U potrazi za saveznikom u politici prema BiH, Zagreb se, ako je suditi prema pisanju hrvatskih medija, namjerava obratiti srbijanskom premijeru Aleksandru Vučiću. 

Povod za to navodno su optužnice Tužilaštva BiH protiv visokih oficira HVO-a, s Đurom Matuzovićem na čelu, za šta Zagreb posredno optužuje Sarajevo i najavljuje odmazdu protiv generala i drugih visokih oficira Armije RBiH. 

To vraća u sjećanje sporazum Cvetković-Maček iz 26. avgusta 1939. i stvaranje Banovine Hrvatske, ali i poznate razgovore Franje Tuđmana i Slobodana Miloševića iz Karađorđeva i Tikveša, kojim je, također, trebalo prešutno biti "riješeno" pitanje naše zemlje. 

- Postoje razmišljanja da bi Vučić mogao odigrati važnu ulogu u procesu pronalaženja rješenja koje bi osiguralo dva osnovna cilja vlasti u Zagrebu, a to su: otvaranje europske perspektive za BiH i osiguranje ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda - rekla je za "Jutarnji list" osoba koja je "već mjesecima snažno angažirana u odnosima između Hrvatske i BiH".

Izvor blizak vrhu hrvatske države kazao je i da se prilično dugo u BiH smanjuju prava hrvatskog naroda te da svjedočimo trendu koji nije prihvatljiv. Smatraju da "Srbiji ne odgovara marginaliziranje Hrvata u BiH, jer stvara tenzije". 

Uloga Granića

- Zbog toga je Hrvatska, poslije 15 ili 16 godina, odlučila voditi ozbiljnu i sustavnu politiku prema BiH, što nekima ne odgovara. Posljedica je ovo podizanje optužnica, koje predstavlja klasičnu manipulaciju. Bakir Izetbegović želi da sve ostane kako je bilo, i podignute su optužnice kako bi postale predmet razgovora - prenio je izvor.

Prema neslužbenim saznanjima "Dnevnog avaza", priča o hrvatskom traženju saveznika u Srbiji navodno je plasirana preko Tuđmanovog ministra vanjskih poslova Mate Granića, koji je sada posebni savjetnik hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. S Granićem smo jučer pokušali razgovarati o ovoj temi, ali je on rekao da ne može davati izjave upravo zbog savjetničke funkcije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.