REGION

DPS i Bošnjačka stranka bez dogovora

Odložena sjednica Glavnog odbora BS

Redakcija

15.11.2016

Demokratska partija socijalista neće prihvatiti zahtjeve Bošnjačke stranke koja je tražila tri resora u novoj vladi, pa je i sjednica Glavnog odbora BS na kojoj se trebalo donijeti odluku o ovom savezu, odložena za narednu sedmicu.

Crnogorski mediji javljaju da su Bošnjaci tražili mjesto potpredsjednika Vlade za regionalni razvoj, kao i ministarstva poljoprivrede i socijalnog rada. Za mjesto vicepremijera za regionalni razvoj planiran je lider BS Rafet Husović (aktuelni potpredsjednik Vlade).

Potpredsedniku BS-a Kemalu Purišiću partija je namijenila mjesto ministra poljoprivrede, a njegovom kolegi na istoj stranačkoj poziciji Osmanu Nurkoviću Ministarstvo rada, javljaju crnogorski mediji.

DPS nije pristao na uslove BS, tako da je ta partija odlučila da traži još jedno mjesto u Vladi.

- Tražimo najmanje koliko dobijaju Socijaldemokrate sa kojima je DPS vodio kampanju na sjeveru. Ako njima može predsjednik Skupštine i dva ministarska mjesta, mogu i nama - rekao je sagovornik iz BS-a crnogorskim medijima.

Na parlamentarnim izborima SD i BS su osvojili po dva mandata u Skupštini, a partija Ivana Brajovića ima samo 300 glasa više od Bošnjaka. Kako su objavili provladini mediji, DPS je pristao SD preuzme mjesto predsjednika Skupštine i dva resora u vladi.

U BS-u navode da se ne mogu mjeriti sa druge dvije manjinske partije HGI i albanskom koalicijom, koje su, kako tvrde, osvojili znatno manje glasova.

Opozicione partije ponudile su predstavnicima manjinskih naroda da sami formiraju vladu, koju bi oni podržavali u Skupštini. Cilj toga je da se razvlasti DPS, koji nema dovoljan broj mandata da sam formira Vladu. Međutim, BS, HGI i koalicija Albanci odlučno se još nisu izjasnili o ponudi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.