REGION

Francuska nuklearna podmornica stigla u Split

Sa 75 članova posade

Redakcija

15.11.2016

Nuklearna podmornica "Rubis"  je jučer uplovila u splitsku vojnu luku Lora gdje će u sklopu posjeta Hrvatskoj ratnoj mornarici (HRM) boraviti do nedjelje, 20. novembra, javljaju hrvatski mediji.

"Rubis" je stigao sa 75 članova posade, a ovo je prvi put da je neka francuska podmornica uplovila u hrvatski dio Jadrana.

- Ovo uplovljavanje treba pozdraviti jer se radi o prvoj takvoj suradnji između Francuske i Hrvatske, a to je prilika za Francusku mornaricu da vidi kapacitete Splita za primanje takvih mornarica u budućnosti. To je znak velikog povjerenja između naše dvije države - rekla je novoimenovana francuska ambasodorica u Hrvatskoj Corinne Meunier na prijemu.

Meunier je istakla da Francuska i Hrvatska sada sarađuju "i na vojnom planu".

Zapovjednik mornarice na nuklearni pogon "Rubis" kapetan fregate Wenceslas De Monicault rekao je da posadu podmornice čine 75 članova, koji će se nekoliko dana u Splitu odmarati, odnosno da je glavni razlog posjeta odmor posade i obnavljanje zaliha.

Novinarima je objašnjeno kako će novoimenovana ambasadorica Francuske u Hrvatskoj Corinne Meunier tu dužnost obavljati zajedno sa svojim suprugom Philippeom Meunierom, tako što će se u četvorogodišnjem mandatu međusobno izmjenjivati svaki šest mjeseci na toj dužnosti. Ovo je prvi puta od osamostaljenja Republike Hrvatske da dužnost ambasadora neke države u Hrvatskoj zajednički obavlja bračni par. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.