REGION

Slavlje na ulicama Makedonije: I Gruevski i Zaev proglasili pobjedu (FOTO)

Vanredni parlamentarni izbori

M.M./D.K.

11.12.2016

0.35 Opoziciona SDSM Zorana Zaeva proglasila je pobjedu na vanrednim parlamentarnim izborima u Makedoniji. Zaev je simpatizerima ispred zgrade Vlade poručio da njegova stranka ima jedan mandat više od VMRO-DPMNE.

Tokom večeri, pobjedu je proglasio i vladajući VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog.

"Pobjeda SDSM-a"

Cijeli vrh Socijaldemokratskog saveza izašao je večeras ispred zgrade Vlade Makedonije, a Zaev je objasnio da su tu došli da proslave pobjedu, jer su "tu trajale i njihove borbe".

- SDSM je pobijedio režim, režim je pao i sada treba slaviti život - rekao je Zaev i dodao da se klanja svim građanima Makedonije koji su doprinijeli pobjedi SDSM-a.

zaev

Zaev: SDSM je pobijedio režim

Naveo je da građani još nisu ni svjesni da je SDSM pobijedio.

Među brojnim pristalicama SDSM-a mogli su se uočiti ljudi sa makedonskim, ali i zastavama pripadnika manjinskih zajednica - Turaka, Bošnjaka, Srba, Albanaca…

Ovi simboli se u Skoplju tumače kao dobar znak da SDSM nije samo makedonska partija.

Prema najnovijim podacima DiK, na osnovu 80,99 posto prebrojanih glasova birača, VMRO-DPMNE je osvojila 38,89 posto, SDSM 36,27, DUI 7,39, BESA 4,57, Alijansa za Albance 2,6 VMRO za Makedoniju desno orijentirana stranka - 2,07 posto glasova biračkog tijela.

Uspješni izbori

I funkcioner VMRO-DPMNE Nikola Gruevski je proglašavajući pobjedu zahvalio pripadnicima svih manjinskih zajednica. U obraćanju prisutnima u štabu svoje stranke, čestitao je svim građanima Makedonije za uspješno provođenje izbora.

gruevski

Gruevski: Danas je pobijedila i Republika Makedonija

- Makedonija je ponovo imala fer demokratske izbore na kojima su građani na demokratski način glasali i iskazali svoje mišljenje. Čestitam svim građanima koji su glasali na ovim izborima - rekao je Gruevski.

Posebno je zahvalio građanima koji su se odlučili da svoj glas daju VMRO-DPMNE i Koaliciji za bolju Makedoniju.

- VMRO-DPMNE je pobjednik na ovim izborima u Republici Makedoniji. Danas je pobijedio VMRO-DPMNE i Koalicija za bolju Makedoniju, ali danas je pobijedila i Republika Makedonija - poručio je Gruevski.

21.53 Vanredni parlamentarni izbori u Makedoniji završeni su večeras zatvaranjem biračkih mjesta u 19 sati, a prvi neslužbeni izborni rezultati očekuju se oko ponoći.

Izbori su protekli mirno i u demokratskoj atmosferi, uz manje nepravilnosti i veliku izlaznost građana.

Prema prvim preliminarnim rezultatima današnjih parlamentarnih izbora u Makedoniji, koje je navela Državna izborna komisija, vladajuća VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog vodi za pet posto glasova u odnosu na opozicionu SDSM Zorana Zaeva.

VMRO je proglasio pobjedu prije zvaničnih rezultata koji će biti objavljeni u ponoć.

Na osnovu obrađenih 519.404 glasačkih listića, VMRO-DPMNE je osvojila 40,85 posto, a SDSM 36,57 posto biračkog tijela.

Albanska partija DUI Alija Ahmetija je dobila 6,68 posto glasova, BESA 7,16 posto, DPA 3,13 posto…

screenshot-49

Izlaznost od preko 60 posto građana do 17 sati je veća u odnosu na prethodna tri izborna ciklusa.

Ovi izbori bi trebali da izvedu Makedoniju iz duboke političke krize koja traje dvije i pol godine. To su očekivanja građana, ali i međunarodne zajednice, koja je bila posrednik u potpisivanju Pržinskog sporazuma s kraja prošle godine, kada su se četiri najveće političke stranke dogovorile o raspisivanju izbora prije redovnog roka.

624432-01-02

Neposredno nakon zatvaranja biračkih mjesta, novinarima se obratio voditelj izbornog stožera oporbene SDSM Damjan Mančevski i zahvalio građanima na velikoj izlaznosti, javlja Tanjug. 

- Hvala građanima Makedonije na velikoj izlaznosti. Građani Makedonije, mi želimo da promijenimo Makedoniju i život u njoj - rekao je Mančevski.

Mančevski je rekao i da su, nažalost, i ovog puta zadržane stare navike određenih grupa, kako je istaknuo, bliskih vlasti, koje su onemogućavale građane da slobodno izraze svoju volju.

S druge strane , lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski je na kratkoj konferenciji za medije rekao je kako je Makedonija danas pokazala i dokazala da je demokratska država.

624427-01-02

Nikola Gruevski tokom glasanja

Izbori su, rekao je, protekli u fer i demokratskoj atmosferi, bez ijednog ozbiljnijeg incidenta.

- Danas je dan kada svi građani ponovo imaju moć u svojim rukama, da odluče ko će u budućnosti voditi državu, u kojem pravcu će se kretati - rekao je Gruevski.

Vanredni parlamentarni izbori u Makedoniji su rezultat Sporazuma, koji su predstavnici najvećih političkih partija potpisali u Pržinu, uz posredovanje Evropske unije.

Izbori su, prema tom sporazumu najprije trebalo da budu održani 24. aprila, ali su pomjereni za 5. juni, kada vladajuća VMRO-DPMNE bila jedina koja je podnijela izbornu listu, pa su izbori ponovo odloženi.

Ključni igrači izbora u Makedoniji su lider vladajuće VMRO-DPMNE Nikola Gruevski, koji pretenduje da se vrati na vlast i njegov rival Zoran Zaev, koji predvodi Socijaldemokratski savez Makedonije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.