REGION

Otkuda "pučista" iz Crne Gore na fotografiji s Lavrovom?

Snimljen nakon polaganja vijenaca na Groblju oslobodilaca Beograda

(A. S.)

14.12.2016

Niko od zvaničnika, ni iz Vlade Srbije ni iz ruske ambasade, nije objasnio kako se na fotografiji s ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovim nalazi i Nemanja Ristić, čovjek za koga crnogorski mediji, pozivajući se na dokument specijalnog tužilaštva, navode da je umiješan u organiziranje neuspješnog terorističkog napada na dan izbora u Crnoj Gori i koji je osuđen zbog prijetnji domaćim i stranim zvaničnicima.

Na fotografiji Lavrova s tri pripadnice desničarske organizacije Zavetnici, snimljene nakon polaganja vijenaca na Groblju oslobodilaca Beograda u Drugom svjetskom ratu, vidi se neposredno iza Lavrova i Nemanja Ristić.

Milica Đurđević, članica Predsjedništva Zavetnika, kaže za Radio Slobodna Evropa da Ristić nije pripadnik njihove organizacije, te da su Zavetnici s Ambasadom Ruske Federacije i srpskim Ministarstvom za rad ranije dogovorili da prisustvuju na ceremoniji polaganja vijenaca.

- To je bila naša zvanična delegacija koja je prišla da Sergeju Lavrovu donese poklon, a svi ostali koji su bili sa strane nemaju veze s našom organizacijom niti smo mi odgovorni za to, niti smo imali uvid ko su ljudi koji su bili sa strane i na koji način su prišli - rekla je Đurđević.

Ona kaže da joj je Ristić poznat sa skupova na kojima se pojavljuje.

- On je, prema mojim saznanjima, prišao na osnovu novinarske legitimacije jednog portala, koji je inače registrovan na Krimu. On nije naš član i nema nikakvu funkciju u našem pokretu - tvrdi Milica Đurđević.

Prošle sedmice mediji u Crnoj Gori i Srbiji objavili su da je Nacionalni centralni biro Interpola Podgorica na zahtjev Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore raspisao crvenu potjernicu Interpola za dva državljana Rusije i tri državljana Srbije, među kojima je i Ristić, zbog sumnje da su organizatori i saučesnici osujećenog terorističkog napada u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra.

Na sajtu Interpola još nema imena Ristića među traženim licima, a iz podgoričke kancelarije Interpola nisu odgovorili na upit da li je za njim zaista izdata crvena potjernica.

Podsjetimo, da je crnogorski premijer Duško Marković 7. decembra, u obraćanju ambasadorima država članica Evropske unije, govorio o potjernici raspisanoj za nekoliko državljana Srbije i dvojicom državljana Rusije, ne navodeći njihova imena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.