REGION

Sunday Telegraph: Rusija stoji iza pokušaja ubistva Mila Đukanovića

Negiraju umješanost

Redakcija

19.2.2017

Državni udar na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori te pokušaj ubistva prozapadnog premijera Mila Đukanovića, vodili su ruski obavještajci uz blagoslov Moskve da bi sabotirali Crnu Goru da postane članica NATO, tvrdi izvor iz britanske vlade za Sunday Telegraph.

Propao plan

List navodi da su britanski ministar Boris Johnson i njegov američki kolega Rex Tillerson razgovarali o ovom problemu prošle sedmice na njihovom prvom sastanku.

Interpol sada traži dva Rusa za koje crnogorska vlada tvrdi da su agenti koji stoje iza svega. Njih dvojica su skupili malu grupu srpskih nacionalista da napadnu Skupštinu Crne Gore i ubiju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića, piše Sunday Telegraph.

7

Rusija je negirala bilo kakvu umiješanost, a crnogorski specijalni tužilac nije optuživao zvaničnu Moskvu već je okrivio "ruske nacionaliste".

Sunday Telegraph navodi da "proruska crnogorska opozicijia" tvrdi da je državni udar laž te da su im izvori rekli da je zavjera tako kreirana da bi se mogli kriviti samo ruski agenti ili nacionalisti, ali da dokazi upućuju da je čitava stvar morala biti podržana od visokih zvaničnika.

- Pričate o zavjeri da poremetite ili na neki način preuzmete neku vladu. Ne možete očekivati da sve to nije neko odobrio - kazao je jedan od izvora za ovaj medij.

Kako piše list Sunday Telegraph, crnogorski državni tužilac Milivoje Katnić je još u novembru optužio ruske nacionaliste zbog planiranja ubistva premijera Crne Gore da bi na vlast postavili opozicijske snage. Moskva je negirala optužbe, a crnogorska opozicija je saopćila kako pokušaj atentata smatra lažnim.

unnamed

Plan je propao nekoliko sati prije nego što je trebao biti sproveden u djelo, a moglo je da dođe do krvoprolića i da gurne Crnu Goru u nemire uoči njenog ulaska u NATO.

- Pokušaj državnog udar u Crnoj Gori planiranog za 16. oktobar prošle godine bio je nesumnjiv primjer rastuće agresivne kampanje miješanja u poslove Zapada - rekao je Telegrafu neimenovani izvor iz britanske Vlade.

Ruski nacionalisti

Optužbe tužioca nedavno je potvrdili neimenovani visokopozicionirani britanski državnici. Kako piše današnji broj lista Sunday Telegraph, Rusija je atentat isplanirala tako da se u slučaju neuspjeha sva odgovornost prebaci na "odmetnute ruske nacionaliste".

Zvanični stav ministarstva vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva jeste da iza oktobarskog slučaja stoji grupa ruskih nacionalista. S druge strane, list dalje objašnjava da britanske i američke obavještajne službe imaju dokaze o upletenosti visoko rangiranih ruskih agencija.

U novembru 2016. britanska obavještajna služba saopćila je da Rusija sve češće koristi agresivnu taktiku da bi provela svoju vanjsku politiku, kao i kroz cyber napade i špijunažu.

Suprostavljene političke strane u Crnoj Gori spore se oko budućnosti zemlje u kontekstu eventualnog članstva u NATO-u.
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.