REGION

Tači: Dijalog ostaje jedini ključ za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije

Agencije

8.12.2017

Predsjednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci) izjavio je u Parizu da dijalog ostaje jedini ključ za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

Govoreći na Pariškoj konferenciji koja se održava u okviru Međunarodnog privrednog foruma američkog kontinenta, kosovski predsjednik, kako je saopćeno iz njegovog kabineta, rekao je da dijalog sada stupa u novu fazu i izrazio uvjerenje da će konačni sporazum biti postignut u ne tako dalekoj budućnosti.

Tači je govorio o političkom i ekonomskom razvoju Kosova u okviru procesa integracija u EU.

Naveo je da se Kosovo kao "mlada država" politički i ekonomski razvija kako bi poboljšalo životni standard građana, ali i da rigorozno provodi i razvojnu politiku kako bi se ispunili evropski standardi na svim poljima, jer je cilj članstvo u EU.

Sve vladine politike smo proveli uz EU standarde, što je u skladu sa konačnim ciljem o našoj euroatlantskoj integraciji. Naš politički razvoj i izgradnja institucija, reforma javne uprave, reforma sudstva i jačanje vladavine zakona oblikovani su u skladu sa kriterijumima EU - rekao je on. 

Istakao je da su konstantne reforme neophodne i da se one izvršavaju ne samo zbog članstva u EU, već i činjenice da je 95 posto stanovništva za učlanjenje u EU.

Naši planovi u privrednoj politici i strukturnim reformama su koncipirani, dizajnirani i provode se u skladu s kriterijumima ekonomskog principa, odnosno da se osigura ekonomija slobodnog tržišta, koja je u stanju da prevaziđe konkurentske pritiske na tržištu EU - kazao je Tači.

Prema njegovim riječima, sada se radi na stvaranju privrednih uslova za porast izvoza, za privlačenje stranih ulaganja i integrisanje kosovskih firmi u lanac međunarodnog tržišta.

Naglasio je da se građani Kosova često osjećaju razočaranim što proces evropskih integracija nije brži, jer kašnjenja stvaraju prostora za druge aktere koji se trude da ugroze njihove građanske zapadnjačke vrijednosti.

Tači je dodao da Kosovo još očekuje da se njegov rad u ispunjenju kriterijuma za liberalizaciju viza kruniše uspjehom, jer je "jedina zemlja zapadnog Balkana koja nema pravo kretanja bez viza".

Zauzeo se za to da EU treba da ima samo jedan jedini talas proširenja sa svim državama zapadnog Balkana, kako bi se one "u istom vremenskom periodu učlanile u EU, jer su sličnosti među njima veoma očigledne na svim poljima".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.