REGION

Vruće u Makedoniji: Masovni protesti protiv unapređenja upotrebe albanskog jezika

S protesta ispred Sobranja ( Twitter)

Piše: Avaz.ba

27.1.2018

Pristalice nekoliko makedonskih patriotskih organizacija okupilo se danas ispred Sobranja u znak protesta protiv uvođenja dvojezičnosti u Makedoniji.

Oni smatraju da taj zakon kojim se unapređuje upotreba albanskog jezika, pretvara makedonski u inferiorni jezik što, kako kažu, prijeti unitarnom karakteru Makedonije. 

Protest je organiziran preko društvenih mreža i nije ga podržala nijedna politička partija.

Podsjetimo, nedavno je skupština Makedonije usvojila Zakon o upotrebi jezika, prema kojem će u makedonskim državnim organima i institucijama zvaničan jezik, pored makedonskog, biti i albanski jezik. 

Za taj zakon glasalo je 69 od ukupno 120 poslanika makedonske Skupštine, prenijela je MIA.

Predsjednik Makedonije Ðorđe Ivanov također je protiv tog zakona, jer smatra da on predstavlja prijetnju po unitarni karakter zemlje i krši njen ustav. 

Tokom skupštinske rasprave, poslanici vladajuće većine istakli su da je zakon dio evropskog puta Makedonije i da ni na koji način ne krši ustav niti unitarni karakter zemlje.

Premijer Zoran Zaev u više navrata je ponovio da je zakon u skladu sa ustavom zemlje i da je kreiran da bi se unaprijedile neke praktične potrebe građana, navela je MIA. 
 

S protesta ispred Sobranja ( Twitter). S protesta ispred Sobranja ( Twitter)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.