Vulin savjetuje Vučiću da ne putuje u Zagreb: Prvo neka Hrvatska prizna i izvini se za zločine

Agencije
08.02.2018 14:46

Srbijanski ministar odbrane Aleksandar Vulin ocijenio je u četvrtak da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ne treba putovati u Zagreb jer smatra da njegova mirovna politika "nema sagovornike" u Hrvatskoj.

- Mirovna politika predsjednika Srbije Aleksandra Vučića nema sagovornike u Hrvatskoj i zato smatram da predsjednik ne treba ići u Hrvatsku - poručio je Vulin, komentirajući reagiranja na hrvatskoj političkoj sceni nakon poziva predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Vučiću da posjeti Zagreb, koji je on i prihvatio.

Vulin je, reagirajući na poruku svog hrvatskog kolege Damira Krstičevića, da se Vučić treba izviniti "zbog velikosrpske agresije" i da je "izvinjenje minimum", rekao kako za takva uvjetovanja "nema razloga niti opravdanja", prenosi Radio-televizija Srbije (RTS).

- Vučićeva posjeta se među hrvatskim političarima uvjetuje izvinjenjima za koje nema razloga ni opravdanja, a on (Krstičević) vrijeđa i napada - rekao je Vulin Tanjugu, prenose agencije.

Krstičević je u četvrtak u Zagrebu rekao kako je srbijanski šef države "dobrodošao" u Hrvatsku, ali i da od Vučića prvo očekuje izvinjenje zbog velikosrpske agresije na Hrvatsku.

Vulin, kojeg hrvatski mediji smatraju dežurnim provokatorom Hrvatske, za posjetu Vučića ima niz uvjeta, a usput je srpsku agresiju na Hrvatsku opet nazvao građanskim ratom.

Ako Vučić odluči otputovati u Zagreb "s pravom treba očekivati i dobiti izvinjenje za genocid izvršen nad Srbima tokom Drugog svjetskog rata, za masovna ubistva i protjerivanja Srba u građanskom ratu u Hrvatskoj tokom 90-tih godina, izvinjenje i povlačenje zakona o braniteljima, gdje se Srbi proglašavaju agresorima - rekao je on.

Vulin sugerira kako Vučić ne treba ići tamo gdje se sjećanje na pobijene Srbe u Jasenovcu smatra uvredom, a ustaški vikar Alojzije Stepinac proglašava svecem, prenosi RTS.

- Neka Hrvatska nađe snage priznati zločine i za njih se izviniti, pa neka onda naš predsjednik ide u Zagreb - savjetuje Vulin.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije danas da od posjete Hrvatskoj "ne očekuje čuda", ali je uvjeren da će razgovori biti dobri i "ljekoviti" jer obje strane imaju potrebu za dijalogom kad postoje problemi, te da on ne želi izbjegavati ni jednu temu.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović pozvala je u utorak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u službenu posjetu Zagrebu sredinom februara, ocijenivši kako je za taj susret "sazrelo vrijeme" i "u dobroj vjeri kako obostrano postoji želja nadići prijepore i događaje koji nas drže taocima prošlosti".

- Želim time otvoriti novu stranicu u našim odnosima - naglasila je Grabar-Kitarović u pozivu Vučiću.

NA VRH