REGION

Detalji posjete Zagrebu: Nekoliko stotina specijalaca i snajperista čuvat će Vučića

Jutarnji list

11.2.2018

U osiguravanje posjete predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj uključeno je nekoliko stotina ljudi iz svih dijelova hrvatskog sigurnosnog sistema, od policije u uniformi i civilu, Uprave za posebne poslove sigurnosti, Sigurnosno-obavještajne agencije, Vojne sigurnosno-obavještajne agencije.

Spremni snajperski timovi

Navodi se da će biti spremni i snajperski timovi Antiterorističke jedinice Lučko. Kako piše Jutarnji list, Vučića će osiguravati i pripadnici interventnih jedinica, desetine detektiva i tajnih agenata u civilu.

Jutarnji navodi da hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova na raspolaganju ima blindirano vozilo, u pripremi će biti i poseban tim Hitne pomoći, a uz to će na raspolaganju morati biti dovoljna količina krvi krvne grupe kakvu ima i Vučić. Zagrebački dnevnik naglašava da to nije ništa neuobičajeno, već standardna rutina u svim državničkim posjetama.

Navodi se da, s obzirom i na najavljene demonstracije zbog Vučićevog dolaska u Zagreb zakazane za sutra na Trgu svetog Marka, danonoćno rade i svi policijski službenici u protivterorističkim odjeljenjima koji provjeravaju sve osobe i grupe koje bi mogle da ugroze sigurnost srbijanskog predsjednika.

Jutarnji navodi da je procijenjeno da bi protivnici Vučićevog dolaska, među kojima su i pripadnici nekih ekstremnih navijačkih grupa to mogli iskoristiti kao priliku za paljenje srbijanskih zastava. Nadzire se i komunikacija na društvenim mrežama, iz koje bi mogla da nazre bilo kakva prijetnja, a provjeravaju se i svi oni koji su ranije učestvovali u sličnim incidentima.

Šefica Vučićevog osiguranja stigla u Zagreb 

Navodi se da je prethodnica Vučićevog osiguranja iz Srbije već stigla u Zagreb, a nakon svih takvih uspješno odrađenih poslova razmjenjuju se i prigodni darovi "sigurnosnjaka", memorabilija službi. Osim osiguravanja predsjednika Srbije, posebni timovi rade i na pripremi osiguravanja cjelokupne pratnje, kao i delegacije srbijanskih privrednika.

Zagrebački dnevnik navodi da se zbog Vučićevog dolaska, sigurno neće zavarivati šahtovi, kao što je to bilo prilikom dolazaka američkog, izraelskog ili kineskog predsjednika prethodnih godina.

Navodi se da je, međutim, sasvim izvjesno da će trasa prolaska kolone vozila biti potpuno "sterilna" i da se stoga već možda od nedjelje uvečer mogu očekivati policajci u uniformi na trasi prolaska, kao i patroliranje obilježenih i neobilježenih vozila.

List navodi da se cjelokupni protokol i sigurnosni rizici koordiniraju i u saradnji s nadležnim službama Republike Srbije i službama zaduženim za osiguranje srbijanskog predsjednika i za sada se drže dalje od javnosti.

Jutarnji navodi da to ilustrira i podatak da ni iz kabineta predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović ni iz nadležnih gradskih službi Zagreba nema odgovora na novinarsko pitanje hoće li se na trasi kojom će proći Vučić na stubovima javne rasvjete naći zastave Republike Srbije, što je uobičajeno kod dolaska stranih državnika u Zagreb.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.