AUSTRIJA

Za ustaške oznake u Blajburgu slijede deportacija i zabrana ulaska u Austriju

Index.hr

8.5.2018

U subotu će u Blajburgu biti zabranjeni svi omiljeni rekviziti pohoditelja komemoracije za poraženu vojsku NDH. 

Osim zastava Austrije, Hrvatske i zastave Hrvata iz Bosne i Hercegovine, neće se smjeti isticati nikakva druga obilježja ni transparenti. Zabranjene su i stranačke zastave, a organizatori posebno upozoravaju da je “zabranjeno nošenje bilo koje vrste uniformi, njenih dijelova ili vojnih znakova, ili njihovih imitacija, posebno vezanih za vojske Sile osovine ili njenih saveznika tokom Drugog svjetskog rata.

- Od ove godine neće se tolerirati nijedan jedini incident - rekao je Bože Vukušić iz Počasnog blajburškog voda.

Do nulte tolerancije na ustaška obilježja nisu organizatori došli sami, nego ih je na to prisilio lokalni biskup Alojz Švarc (Alois Schwartz) i austrijske vlasti.

- Biskup je ultimativno tražio rješavanje ovih problema. Uvjet za njegovu dozvolu da se održi komemoracija bilo je uklanjanje šatora pod kojima su se incidenti najčešće događali. Mi smo na to pristali. Neko je biskupu donio pet fotografija izgreda i snimak jednog čovjeka koji na groblju veliča Hitlera. Zbog toga je sve to tražio - rekao je Vukušić.

Ove godine austrijske vlasti pronašle su način da se obračunaju s veličanjem ustaštva. Ustaške oznake, naime, u Austriji nisu zakonom zabranjene pa policija nije mogla intervenirati. No, zaključili su da veličanje ustaštva šteti ugledu Austrije i u tom su našli podlogu za procesuiranje izgrednika.

- Angažiran je Savezni ured za strance koji ima ovlasti narediti privođenje, deportaciju i zabranu ulaska u Austriju na nekoliko godina onima za koje ocijene da štete ugledu Austrije. Na terenu će biti i specijalci austrijske policije. Reagirat će u prvom redu na oznake i obilježja Sila osovine i njihovih saveznika, što su tokom Drugog svjetskog rata bile i hrvatske oružane snage - rekao je Vukušić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.