REGION

Pahor će Janšu za mandatara predložiti početkom idućeg mjeseca

Fena

5.6.2018

Slovenski predsjednik Borut Pahor rekao je u ponedjeljak u razgovoru za Slovensku televiziju da će početkom jula mandat za sastav nove vlade ponuditi Janezu Janši, čija je Slovenska demokratska stranka (SDS) u nedjelju osvojila relativnu većinu mandata u novom sazivu slovenskog parlamenta. 

- Mislim da je uredu da on prvi dobije priliku za sastavljanje Vlade. Čak ako u tome i ne bi uspio, birači bi znali da je imao priliku za to - kazao je Pahor, dodavši da treba poštivati demokratska pravila i volju birača, od kojih je 25 posto svoj glas dalo Janšinoj stranci.

Pahor je kazao da je s Janšom telefonski već razgovarao i čestitao mu na izbornom rezultatu te mu predložio da se neformalno sastanu krajem iduće sedmice da bi razgovarali o postizbornoj situaciji i izgledima za formiranje nove vlade.

Janez Janša relativni je pobjednik parlamentarnih izbora u Sloveniji, na drugom je mjestu Lista Marjana Šarca (LMŠ), a slijede Socijalni demokrati (SD), Stranka modernog centra (SMC), Ljevica (L) i demokršćanska Nova Slovenija (NSI).

Za sedam dana Pahor očekuje i službeni izvještaj Državne izborne komisije, nakon čega će on kao predsjednik države sazvati konstitutivnu sjednicu novog parlamenta, vjerovatno za 22. ili 23. juna.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.