REGION

Dvije osobe uhapšene zbog pripremanja napada na jedinice NATO-a na Kosovu

Agencije

9.6.2018

Kosovska policija privela je dvije osobe, od kojih je jedna belgijski državljanin, osumnjičene za planiranje terorističkih napada na jedinice NATO-a i javnost na Kosovu, Belgiji i Francuskoj, saopćio je državni tužilac petak.

Viši policijski službenik izjavio je za agencije kako je policija uspjela snimiti telefonske razgovore među osumnjičenicima u kojima su planirali napade. 

Navodi se kako je belgijski državljanin od drugog osumnjičenog zatražio da izvede samoubilački napad vozilom punim eksploziva na pripadnike KFOR-a na Kosovu, a planirao je i terorističke napade u Belgiji i Francuskoj.

- Moj klijent je osumnjičen za pripreme za počinjenje terorističkih akata... ali se ne slažem s tužilaštvom jer nisu pružili nikakav dokaz - rekao je advokat Arber Reksa (Rexha), koji zastupa Belgijanca.

NATO ima oko 4.500 vojnika na Kosovu koji pomažu u održavanju krhkog mira. Evropska unija i Ujedinjeni narodi također imaju sigurnosne i diplomatske misije.

Oko 200 kosovskih državljana otišlo je u Siriju u borbu za "Islamsku državu", a više od 50 osoba ubijeno je u toj zemlji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.