REGION

Sve više ljudi u Hrvatskoj laserima ometa avione

Index.hr

12.6.2018

U proteklih sedam godina u Hrvatskoj je zabilježeno ukupno 199 slučajeva ugrožavanja sigurnosti zračnog prometa upotrebom laserskih zraka, a počinili su ih pojedinci ili grupe ljudi, saopćila je Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo. 

Trend smanjenja ugrožavanja sigurnosti zračnog prometa upotrebom laserskih zraka trajao je između 2013. i 2016. godine. Međutim, prošle godine ponovno je zabilježen znatan porast takvih slučajeva, ukupno 27, što je dvostruko veći broj nego što je to bilo 2016., kad je zabilježeno 13 takvih slučajeva.

Prednjači Aerodrom Zadar

Prema prikupljenim podacima, ugrožavanje zračnog prometa događa se i najizraženije je tokom kritičnih faza ljeta, odnosno tokom faze polijetanja i slijetanja aviona, pri čemu se izvor laserskih zraka, prema tvrdnjama pilota, nalazio u bližoj okolici aerodroma.

Prema istim podacima, laserske zrake najčešće su korištene prošle godine u blizini Aerodroma Zadar, gdje je zabilježeno deset slučajeva, potom slijede Rijeka i Zagreb s četiri slučaja, dok su u blizini aerodroma Dubrovnik, Split i Pula zabilježena po tri slučaja upotrebe laserskih zraka, stoji u saopćenju agencije.

Usmjeravanje zrake prema avionu ili samoj pilotskoj kabini može rezultirati odvlačenjem pažnje pilota, jakim bljeskovima na vjetrobranskom staklu, mogućnosti zasljepljenja pilota te nekontroliranim reakcijama pilota. 

Upravo zato, usmjeravanje laserske zrake prema avionu predstavlja ozbiljno ugrožavanje sigurnosti leta avionom.

Moguća i zatvorska kazna

U velikom broju država prisutan je rastući trend usmjeravanja laserskih zraka prema avionima te se stoga poduzimaju, osim preventivnih i rigorozne mjere poput zatvorske kazne ili visokih novčanih kazni.

Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo, kao tijelo nadležno za nadzor sigurnosti zračnog prometa, poduzela je odgovarajuće aktivnosti za suzbijanje takvog ugrožavanja sigurnosti letenja u Hrvatskoj, koje uključuju i odgovarajuću izmjenu zakonodavnog okvira.

Implementirana je međunarodna preporuka o zonama zabrane korištenja izvora laserskog zračenja u okolici aerodroma. Također, kroz te aktivnosti, a u saradnji s nadležnim državnim tijelima unapređuje se i sistem reaktivnog/represivnog djelovanja s ciljem detekcije konkretnih osoba ili objekata vezanih uz usmjeravanje laserskih zraka prema avionu te primjenu odgovarajućih, zakonom propisanih kaznenih mjera. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.