NAPETO U PIRANSKOM ZALIVU

Novi spor Slovenije i Hrvatske na moru zbog farme dagnji

Blic.rs
02.07.2018 23:41

Slovenački državni Inspektorat za životnu sredinu i prostorno planiranje istražuje slučaj hrvatske farme dagnji u Piranskom zalivu koja se za posljednjih nešto više od godinu dana proširila preko slovenačko-hrvatske granice utvrđene međunarodnom arbitražom.

STA prenosi da je Inspektorat danas saopćio da je njihov inspektor 22. juna obišao to područje i utvrdio da je broj bova (za obilježavanje mjesta gdje se nalaze dagnje) uvećan na 90 komada. Navodi se da inspektorat nije pružio dodatne informacije o tekućoj istrazi.

U subotu je Slovenačka televizija javila da se farma dagnji povećala deset puta u obimu od aprila prošle godine kada je postavljeno prvih osam bova.

-Farma dagnji je bez sumnje u slovenačkim vodama - navedeno je u televizijskom izveštaju.

U njemu je navedeno i da brod hrvatske policije prati radnike svaki put kada dolaze tu i da se policijski brod namjerno postavio između novinarske ekipe i broda sa radnicima pošto je TV ekipa pokušala da priča s njima.

Brod slovenačke policije bio je u blizini dok je reportaža snimana i odmah je prišao čim se brod hrvatske policije približio slovenačkim novinarima.

Novinarka koje je izvještavala sa dva policijska broda u pozadini odmah iza nje opisala je situaciju kao veoma napetu.

Slovenački policajci su joj kazali da su upozorili hrvatske policajce da se nalaze u slovenačkim vodama.

NA VRH