REGION

U Hrvatskoj se uvodi novo obavezno vakcinisanje

Index.hr

4.7.2018

U Hrvatskoj se od 2019. u kalendar vakcinisanja uvodi novo obavezno vakcinisanje protiv pneumokoka, bakterije koja kod djece najčešće uzrokuje upale srednjeg uha i pluća. Rjeđe se, usljed prodora pneumokoka u krv, razvija invazivni i po život opasni oblik bolesti, koji karakteriziraju upala mozga i sepsa.

Stručnjaci procjenjuju da bi se vakcinisanjem godišnje moglo spriječiti barem nekoliko hiljada upala uha, nekoliko stotina upala pluća te desetak slučajeva sepse i upale mozga kod djece mlađe od pet godina.

Štiti djecu, ali i starije

Glavni epidemiolog u Hrvatskoj dr. sc. Bernard Kaić iz HZJZ-a objasnio je kako je predloženo da se cijepljenje uvede kao obavezno, odnosno da ima isti status u Programu vakcinisanja kao i ostale postojeće vakcine koje se primjenjuju u dječijoj dobi prema Kalendaru vakcinacije.

Pneumokoki se prenose kapljičnim putem. Najteži oblici pneumokokne bolesti su invazivne bolesti, od kojih su najozbiljnije sepsa i meningitis.

- Godišnje se u Hrvatskoj službeno prijavi desetak pneumokoknih sepsi i meningitisa, no procjenjuje se da ih ima tridesetak - kaže Kaić.

Vakcinacija je prvenstveno važna da smanji rizik od invazivnih pneumokoknih bolesti kod vakcinisanih, a potom i ostalih oblika pneumokokne bolesti, upale srednjeg uha i upale pluća. Ono također ima funkciju kolektivne zaštite, kao i većina ostalih vakcina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.