REGION

SAD i Kosovo koordiniraju pregovore sa Srbijom

Zahvalan SAD i njihovoj podršci na postizanju mirnog, pravno obavezujućeg sporazuma između Srbije i Kosova

Twitter

S. N.

30.8.2018

Pomoćnik državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Ves Mičel (Wess Mitchell) razgovarao je danas telefonom s predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem (Hashim Thaci).

Kako je na svom Twitter nalogu objavio Tači, bio je to "dobar razgovor".

- Zahvalan sam SAD i njihovoj podršci na postizanju mirnog, pravno obavezujućeg sporazuma između Srbije i Kosova.

Složili smo se da ćemo koordinirati korake u daljnjem napretku. Podrška SAD je bila i ostaje vitalna za euroatlantsku perspektivu Kosova - napisao je Tači na ovoj društvenoj mreži.

Jutros je predsjednik kosovske države imao nenajavljeni susret s liderima više albanskih stranaka na kojem je dogovoreno da se tokom razgovora sa Srbijom o normalizaciji odnosa neće trgovati teritorijama.


Vanredna sjednica Skupštine Kosova, sazvana zbog informacija o trgovini teritorijama između Tačija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, zakazana je za 4. septembar. Poslanici će se sastati na osnovni zahtjev opozicije koja se kategorički protivi bilo kakvoj razmjeni ili trgovini teritorijama i stanovništvom. Podržali su ih i iz dvije vladajuće stranke, među kojima je i partija premijera Kosova Ramuša Haradinaja (Ramus).

Iz kabineta predsjednika Srbije saopćeno je, ubrzo nakon Tačijeve objave, da je i Aleksandar Vučić telefonom razgovarao s Mičelom. 

- Konstatirano je da SAD pružaju punu podršku dijalogu Beograda i Prištine, koji se vodi uz posredovanje Evropske unije, kao i da se nadaju postizanju sveobuhvatnog i dugoročnog rješenja.

Predsjednik Srbije je američkom zvaničniku rekao da je posvećen miru i saradnji u regionu, i da će, iako smatra da će se veoma teško doći do dogovora, nastaviti da ulaže maksimalne napore u postizanju trajne stabilnosti na zapadnom Balkanu - saopćeno je iz Vučićevog ureda.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.