IMENOVANJA

Riker se neće baviti zapadnim Balkanom

Metju Palmer njegov je čovjek koji se bavi našim regionom

Riker: Odlično poznaje naš region

S.NUMANOVIĆ

2.3.2019

Filip Riker (Philip Reeker) bit će od 18. marta na poziciji pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za Evropu i Euroaziju.

Kako je precizirano za "Dnevni avaz", on će na tom mjestu naslijediti Vesa Mičela (Wess Mitchell), koji je nedavno podnio ostavku zbog privatnih razloga. Riker će neko vrijeme biti vršilac dužnosti na ovoj funkciji.

Cijela Evropa

- Njegov portfelj bit će cijela Evropa pa samim tim i Balkan. On vaš region odlično poznaje. Metju Palmer (Matthew) Rikerov je čovjek, koji se već bavi balkanskim regionom, i tako će ostati - rečeno nam je.

Zanimljivo je da je upravo Riker predložio Mičelu, ali i državnom sekretaru Majklu Pompeu (Michael) te predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trampu (Trump), da baš Palmer bude u Stejt departmentu zadužen za zapadni Balkan i rejon Egeja.

Riker je već bio zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD. Imenovan je na to mjesto 2011. godine i ostao je do pred kraj 2013. U maju te godine bio je u posjeti Sarajevu. Tada je, uz ostalo, održao i vrlo zapaženo predavanje na Američkom univerzitetu.

- Ovdašnji neuspjesi direktan su rezultat političkih igara koje igraju lideri, koji su zaboravili da su prvenstveno odgovorni građanima - izjavio je tada.

Tokom govora, direktno je prozvao svakog od tadašnjih čelnika stranaka u vlasti - od SDA i SDP-a preko SNSD-a do lidera oba HDZ-a.

- Vašim smo liderima toliko puta jasno rekli koje korake trebaju poduzeti. Nažalost, stranački lideri takvu budućnost drže kao taoca, prikrivajući svoje istinske planove za fokusiranje na vlastite, sebične političke ciljeve. Dok ovakav pristup odgovara uskim interesima nekolicine privilegiranih, cijena koju plaćaju građani BiH je zapanjujuća - istaknuo je.

Bogata karijera

Riker je trenutno u diplomatskoj misiji u Štutgartu, u Njemačkoj. Tamo je angažiran u okviru komande američkim trupama u Evropi. Na to mjesto došao je krajem 2017. sa pozicije generalnog konzula u Milanu. U karijeri je imao niz funkcija u Stejt departmentu. Uz ostalo, bio je i ambasador SAD u Makedoniji od 2008. do 2011.

Kormak radi u Trampovom timu

Kormak radi za predsjednika SAD

Bivša ambasadorica SAD u BiH Morin Kormak (Maureen Cormack) vratila se u Vašington. Kako nam je preneseno, odmah je angažirana u timu predsjednika Trampa. Iako su je neki u BiH označavali kao dio “stare administracije”, Kormak je u Bijeloj kući angažirana “na odgovornim pitanjima”, preneseno nam je iz Vašingtona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.