KOSOVO

Skandalozan govor Vučića: Milošević je bio veliki lider

Vučić se stanovnicima Banja obratio telefonom

Aleksandar Vučić

Index.hr

9.9.2018

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić danas je održao skandalozan govor u Kosovskoj Mitrovici. Podsjetimo, Vučić je danas planirao održati "historijski" govor u kosovskom selu Banje, ali ta posjeta je otkazana nakon što su kosovski ratni veterani blokirali puteve, a kosovska policija zaustavila je Vučića na putu prema tom selu.

Vučić se stanovnicima Banja obratio telefonom, a potom je održao skup u Kosovskoj Mitrovici koji je obilovao nizom skandaloznih izjava.

Srbijanski predsjednik Vučić tako se prisjetio notornog skupa na Gazimestanu na kojem je pred više stotina hiljada ljudi govorio ratni zločinac Slobodan Milošević, kojeg je Vučić opisao kao "velikog lidera".

Prije skoro 30 godina, nedaleko odavde, stotine hiljada ljudi, a Slobodan Milošević je tada bio dovoljno velik da ih u tom broju okupi, na Gazimestanu, dočekalo je kraj njegova govora, čuvenog ili nečuvenog, ovisi o tome ko ga i kako tumači, sjećate li se kako? Pjevali su. I to zborno, sve te stotine hiljada, pjevali su vjerom i uvjerenjem, pjevali su zaneseni i poneseni, onu poznatu ''Ko to kaže, ko to kaže, Srbija je mala'' - rekao je Vučić i dodao:

''Ne svojom, ali ne isključivo i tuđom krivicom. Službeno i neslužbeno, pomagali smo svojoj braći. Srbi su ginuli za Knin, za Sarajevo, za Prištinu. U Kninu se danas vihori šahovnica koje tamo nikad nije bilo, u Sarajevu je broj Srba 50 puta manji od onog koji je bio, a u Prištini živi svega nekoliko Srba. Milošević je bio veliki srpski lider, namjere su mu svakako bile najbolje, ali su nam rezultati bili puno lošiji. Ne zato što je on to želio, već zato što želje nisu bile realne, a interese i težnje drugih naroda zanemarili smo i potcijenili. I zbog toga smo platili najvišu i najtežu cijenu. Nismo postali veći. Ili, bolje reći, nismo postali veći na onaj način na koji su neki to zamišljali. Danas, bez kapi krvi, bilo čije, jesmo'', rekao je Vučić. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.