REGION

Palmer: Srbija se mora pomiriti s Kosovom, pomoći ćemo zapadnom Balkanu

Politika SAD ostaje usredsređena da pomogne zapadnobalkanskim zemljama da postignu svoje ciljeve i ambicije

Agencije

12.9.2018

Da bi ostvarila strateški cilj i postala članica EU, Srbija će se morati pomiriti s Kosovom do potpune normalizacije odnosa, poručio je zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer (Matthew).

- Potpuna normalizacija odnosa. Ono što to znači je ono što se trenutno određuje kroz pregovore pod vodstvom EU. Mi podržavamo ove pregovore, podržavamo ulogu visoke predstavnice EU Federike Mogerini (Federica Mogherini) da pomogne Beogradu i Prištini da se saglase o definiciji potpune normalizacije - naglasio je američki zvaničnik u intervjuu za portal EWB (European Western Balcans).

Pregovaračke strane

Palmer je istakao da SAD i Srbija dijele jedan cilj. 

- Za Srbiju je to napredovanje na putu ka članstvu u EU. To je i strateški cilj Srbije i nešto što SAD snažno podržavaju - istakao je Palmer.

Prema njegovoj ocjeni, Srbija će, da bi taj cilj ostvarila, "morati da se pomiri s Kosovom".

Na pitanje je li Americi prihvatljiv dogovor o teritorijima, Palmer je poručio da SAD žele da vide "sveobuhvatan, lokalni ugovor posvećen napretku", pokušavajući da pregovaračkim stranama omoguće prostor za pregovore o najboljem dogovoru koji mogu postići.

- Nešto što je pravično, nešto što je trajno, nešto što se može prodati i u Srbiji i na Kosovu. A rukovodstvo može razgovarati s ljudima, objasniti i dobiti podršku kritične mase za to - rekao je Palmer. 

Naglasio je kako to "nije prazna provjera" jer SAD žele da "obje strane pregovaraju o najboljem mogućem dogovoru" i potiču "obje strane da postignu sporazum".

Ocijenio je da politika SAD na zapadnom Balkanu ostaje usredsređena da pomogne zapadnobalkanskim zemljama da postignu svoje ciljeve i ambicije i uđu u evropske i euroatlantske institucije, što za sve njih na kraju znači članstvo u Evropskoj uniji.

Već nekoliko različitih američkih administracija radi na tome i to ostaje strateški cilj američke politike, rekao je Palmer i odbacio tvrdnje da je "zapadni Balkan manje važan". 

- Stvari su se promijenile u tom smislu, ali SAD ostaju posvećene regionu i ostajemo u ovom regionu. Mi smo ovdje, blisko sarađujemo s vladama zapadnog Balkana kako bismo unaprijedili zajednički cilj evropskih integracija, mira, prosperiteta i stabilnosti - naglasio je Palmer.

Uticaj Rusije

Govoreći o uticajima drugih zemalja, posebno Rusije, u regionu, Palmer je rekao da SAD i Rusija imaju veoma različite ambicije na i da SAD podržavaju "integraciju regiona u EU i evroatlantske strukture, vladavinu zakona, evropske norme i harmoniju među narodima" dok se "vizija strateških ciljeva Rusije na Balkanu zasniva na nepovjerenju, neredu i protivljenju tim integracijama".

Istakao je i da su strateški interesi Rusije na Balkanu suštinski suprotni onome što zapadni Balkan vidi kao svoje interese, kao i strateškim interesima SAD.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.