TIRANA Albanski premijer oglasio se povodom korekcije granica

Rama: Prilika Prištini kakva se neće ponoviti narednih 30 godina

Prema njegovim riječima, riječ je o "veoma delikatnom pitanju, pošto se ne radi samo o Kosovu već o albanskoj naciji"

Avaz.ba
14.09.2018 10:41

Rama: Albanija ima obavezu da podržava Kosovo i mi će sačekati da vidimo šta će oni da odluče

Foto: Arhiv

Albanski premijer Edi Rama izjavio je na jednoj tamošnjoj televiziji, povodom ideje o korekciji granica iznesene u dijalogu Beograda i Prištine da je on "posljednji koji bi to trebao komentirati" i ocijenio da u Prištini "moraju održati odgovarajuće strateške razgovore, zato što se takva prilika možda neće ponoviti narednih 30 godina".

Na kosovskim vlastima je da rade na platformi za dijalog. Ja sam posljednji koji to komentariše, zato što na Kosovu već traje debata o jednoj ideji, a ne platformi- rekao je Rama na albansko TV "Top čenel", objašnjavajući zašto se do sada nije oglašavao o toj temi. 

-Bio sam veoma jasan kada sam rekao da ću govoriti o Kosovu svaki put kada to bude potrebno, ali nisam i neću govoriti u ime Kosova. Potrebno nam je nešto više od samo još jedne debate- kazao je albanski premijer.

Prema njegovim riječima, riječ je o "veoma delikatnom pitanju, pošto se ne radi samo o Kosovu, već o albanskoj naciji".

-Albanija ima obavezu da podržava Kosovo i mi će sačekati da vidimo šta će oni da odluče. Oni moraju da održe odgovarajuće strateške razgovore, zato što se takva prilika možda neće ponoviti narednih 30 godina. Albanci moraju da diskutuju kao pravi muškarci, uz koncenzus, a ne samo da bi stvarali međusobne sukobe- tvrdi Rama.
NA VRH