ODGURNUO NOVINARKU

Edi Rama o incidentu: Nemam za šta da se izvinim

Ženska sloboda štampe osudila je, kako su naveli, Raminu agresiju prema Ambroziji Meti

Edi Rama. AP

D. R.

19.3.2024

Nakon što su mediji prenijeli da je premijer Albanije Edi Rama grubo odgurnuo albansku televizijsku novinarku Ambroziju Metu, koja mu je postavljala pitanja u vezi sa finansiranjem nove luke Drač, oglasio se Rama na mreži X. 

- Izvinjenje nakon potpuno gnusne laži, dok je sve na snimku i desetak novinara i kamermana su takođe bili očevici jednostavne istine da ne samo da se nije desilo išta ni blizu agresije, već je na sva pitanja strpljivo odgovoreno (uprkos nekoliko neetičnih upadica) u uobičajenom razgovoru sa novinarima i otišao sam poslije prijateljskog pozdrava?! - napisao je on, odgovarajući na osude Ženske slobode štampe i Evropskog centra za štampu i slobodu medija.

Pokazao se etičnim

Dodao je: "Ne, žao mi je i ne samo da nemam za šta da se izvinim, već odbijam cijelu karakterizaciju o "lideru koji je pokazao prezir prema kritičkoj štampi", što prosto nije tačno, jer već mnogo godina ne ulazim u bilo koju vrstu legitimne žestoke debate sa bilo kojim novinarom“.

- Upravo suprotno, pokazao sam mnogim etičnim, ali ponekad i neetičnim novinarima svoju punu spremnost da odgovorim na sva pitanja, mada su ovi drugi navikli da prekidaju - naveo je Rama.

Kazao je i da mu je „veoma žao da takve ‘optužbe’ ne poštuju vrijednosti ni slobode ni istine, ali više od toga što osuđivanje imaginarne agresije ne poštuje stvarne žrtve agresije prema novinarkama širom svijeta“.

- Što se tiče ‘neoprostivog’ ponašanja, kao nekadašnji pionir slobodne štampe u svojoj zemlji, kada sam zbog slobodnog govora rizikovao život, osjećam potpuno pravo da kažem da bi medijske organizacije trebalo da brinu o zaštiti vrijednosti slobode, demokratije i novinarskog integriteta ne samo kada im prijeti vlast, već i kada ih potkopavaju pripadnici novinarske zajednice. Inače su naša demokratska društva zaista u problemu - poručio je Rama.

Pokazao prezir

Ženska sloboda štampe osudila je, kako su naveli, Raminu agresiju prema Ambroziji Meti.

- Neprihvatljivo je gurati novinara. Nije prvi put da je albanski lider pokazao prezir prema kritičkoj štampi. Uz Metu smo i zahtijevamo da se Rama izvini i tretira novinare s poštovanjem - navodi se u objavi.

Iz Evropskog centra za štampu i slobodu medija su poručili da se Rama „neoprostivo“ ponio prema novinarki.

"Ovaj incident naglašava tekuće izazove sa kojima se suočavaju novinarke u traganju za istinom, ističući hitnu potrebu da lideri poštuju medije i podržavaju novinarski integritet."

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.